biznis
0

Cijene nafte ispod 100 dolara po barelu

FENA
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 98 dolara za barel, nakon što usvajanje 700 milijardi dolara vrijednog plana za spas finansijske industrije u američkom Senatu nije prigušilo zabrinutost u vezi sa slabljenjem potražnje za gorivom u najvećem svjetskom potrošaču.

Cijena sirove nafte za isporuke u novembru pala je do podneva na američkom tržištu za 1,05 dolara na 97,48 dolara za barel, nakon što je nakratko prekoračila 100 dolara. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio za 1,32 dolara, na 94,01 dolar.

Usvajanje u Senatu plana za spas američkog finansijskog sektora umirilo je evropske burze i američki dolar, no fokus na tržištima nafte preusmjerio se na pad potražnje u industrijskim zemljama.

"Iako valja očekivati da će cijene sirove nafte još neko vrijeme pratiti kretanja na tržištima dionica, prognoziramo da će se u konačnici razdvojiti", kazao je Edward Meir iz MF Globala.

"Cijene sirove nafte neće, po našem mišljenju, bilježiti tako povoljna kretanja i bit će osobito ranjive u četvrtom tromjesečju", kazao je. "Nećemo biti iznenađeni ako se do kraja godine bude kretala u rasponu od 75 do 80 dolara za barel."

Cijene su kliznule s rekordne razine iznad 147 dolara za barel, zabilježene u julu, uslijed znakova usporavanja potražnje za naftom u industrijskim gospodarstvima.

Tako su sedmični podaci američke vlade u srijedu pokazali rast zaliha sirove nafte za 4,3 miliona barela, nakon što se proizvodnja u Meksičkom zaljevu nastavila oporavljati od poremećaja uzrokovanih uraganom Ike. Zalihe benzina također su pokazale iznenađujući rast, za 900.000 barela.

Ukupna američka potražnja za naftnim proizvodima u protekle četiri sedmice je pala za 7,1 posto u odnosu na godinu ranije, čime je potvrđen utjecaj finansijske krize i visokih troškova goriva na američku potrošnju.

U zasebnom izvještaju OPEC je u četvrtak objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u srijedu pala za 33 centa u odnosu na prethodni dan, kliznuvši na 89,99 dolara.