biznis
0

Cijene nafte i dalje u porastu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su porasle prema nivou od 84 dolara, te su na dobrom putu da ostvare najviše vrijednosti u zadnjih pet mjeseci na krilima očekivanja da će centralne banke širom svijeta posustalim ekonomijama pružati nove poticajne mjere.

Dodatni doprinos naftom tržištu dalo je slabljenje dolara što automatski sirovine čije su cijene izražene u američkoj valuti čini interesantnijima za ulagače.

"To je stara priča. Nafta raste potaknuta slabijim dolarom i rastom dionica na svjetskim berzama", kazao je za Reuters Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka.

Barel sirove nafte za isporuke u novembru u New Yorku je porastao za 42 centa na 83,65 dolara, dok je na Londonskoj berzi nafta poskupila 32 centa na 85,38 dolara.

Rastu cijena doprinos su dale i službeni podaci američke vlade o tamošnjim zalihama koje su protekle sedmice pale više od očekivanja.

Do kraja dana u fokusu trgovaca bit će odluke Evropske centralne banke (ECB) i Bank of Englanda o referentnim kamatnim stopama i novim smjernicama o tzv. kvantitativnom olakšavanju.