biznis
0

Cijene nafte dostigle novi rekord

FENA
Cijene nafte čvrsto su se držale u ponedjeljak nakon što su zaključne cijene na ranijem trgovanju dostigle novi rekord zahvaljujući brigama da su zalihe nedovoljne za predstojeću zimsku potražnju i izvještajima o padu zaliha sirove nafte.

Cijena novembarske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za četiri centa na 83,73 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom dana u Singapuru. Cijena barela u petak je porasla za 61 cent kako bi se zaustavila na rekordu od 83,69 dolara po barelu, nakon što je dostigla rekord od 84,05 dolara po barelu, javio je AP.

Cijena Brent sirove nafte pala je za šest centi na 80,49 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu.

Posljednji izvještaji ukazuju da su zalihe sirove nafte u opadanju. Prošle je sedmice američko ministarstvo energetike javilo da su američke zalihe nafte pale u sedmici koja je završena 5. oktobra, dok je Međunarodna energetska agencija saopćila da su zalihe nafte koje imaju najveće svjetske ekonomske sile pale ispod petogodišnjeg prosjeka.

Cijene su također podigle brige oko turske jednostrane vojne akcije protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, nakon izjave turskog premijera u petak kojom se sugerira da Turska neće biti zabrinuta diplomatskim posljedicama takve akcije.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u subotu je zatražila od Turske da pokaže suzdržanost u odgovoru na napade kurdskih pobunjenika, ali izgleda da da su turski lideri manje prijemčivi na apele Washingtona otkako je komitet američkih zastupnika prošle sedmice usvojio rezoluciju kojom nazivaju genocidom ubistva Armenaca od Otomanaca iz vremena Prvog svjetskog rata - što Turska odbacuje.

Cijene lož ulja na Nymexu porasle su za 0,26 centi na 2,2490 dolara po galonu dok su cijene benzina porasle za 0,85 centi na 2,0936 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa porasle su za 18,1 centi na 7,155 dolara po 1.000 kubnih stopa.