biznis
0

Cijene nafta ispod 69 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su se tržištima u petak stabilizirale ispod razine od 69 dolara za barela, nakon što su prethodnog dana poskočile pod utjecajem rasta na tržištima dionica i očekivanja da globalna gospodarska kriza možda nije tako ozbiljna kao što se strahovalo.

Barel sirove nafte za isporuke u julu pojeftinio je na američkom tržištu za 20 centi na 68,61 dolara, nakon što je dotaknuo i razinu od 69,52 dolara. U istom je iznosu pojeftinio i na tržištu u Londonu, te se njime trgovalo po 68,51 dolara.

U četvrtak su američki terminski ugovori poskupjeli su četiri posto temeljem nagovještaja oporavka potražnje za naftom nakon što su podaci pokazali da se smanjio broj američkih radnika prijavljenih za dobivanje naknade za nezaposlenost treću sedmicu zaredom.

Finansijska tržišta čekaju tokom dana objavu podataka o zaposlenosti u SAD- a radi dodatnih dokaza da recesija popušta u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

"Čini se da trenutno cijene sirove nafte podržavaju američki makroekonomski podaci a ne temeljni činioci", objavila je tvrtka MF Global u dnevnom izvještaju o energiji.

"Kupci se nadaju da će predstojeći globalni gospodarski oporavak, zajedno s daljnjim padom vrijednosti dolara, na kraju popraviti trenutno slabe temelje."

Cijene nafte naglo su porasle u odnosu na gotovo 30 dolara za barela zabilježenih ove zime, ali su još uvijek dvostruko manje u odnosu na rekordnu razinu od preko 147 dolara, zabilježenu prošlog jula, budući da je recesija duboko nagrizla potražnju za naftom.

Rast na tržištima dionica podupire očekivanja da bi se globalno gospodarsko moglo početi oporavljati ranije no što se očekivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je saopćila da je referentna cijena košarice njezine nafte u četvrtak poskupjela 60 centa u odnosu na dan ranije i iznosila je 67,01 dolara za barel.