{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijene goriva i hrane prijete ispunjavanju Milenijskih ciljeva

F
21.9.2008. u 14:40
0
0
Cijene goriva i hrane prijete ispunjavanju Milenijskih ciljeva
0
Cijene goriva i hrane prijete ispunjavanju Milenijskih ciljeva
Rast cijena goriva i hrane i globalno usporavanje privrednog rasta predstavljaju prijetnju za postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a, kojima je, između ostaloga zacrtano, da se do 2015. godine prepolovi broj ljudi u svijetu koji žive s manje od jednog američkog dolara dnevno i da sva djeca imaju osnovnu školu, pokazuje analiza koju je za Evropsku uniju napravila skupina istraživača.
U analizi se ističe potreba da se povećaju napori ne samo na povećanju efikasne pomoći i investiranja u infrastrukturu, nego i na razvoju aktivne socijalne politike u zemljama u razvoju kako bi se izbjegli opasne situacije do kojih dovode potresi u globalnoj ekonomiji.

"Naše istraživanje pokazuje da Milenijski ciljevi ostaju validni okvir za razvoj do 2015. godine. Međutim, mora se ubrzati napredak, a to traži jaču koheretnost politika na svim nivoima. Napredak u ispunjavanju Milenijskih ciljeva određen je trima faktorima: udjelom zemalja u razvoju u globalnom ekonomskom rastu; koliko naša politika može pomoći u iskorjenjivanju krajnjeg siromaštva i na koji se način koristi pomoć. U sva tri područja postoje razlozi za zabrinutost", istaknuo je čelnik istraživačke skupine Francois Bourguignon.

U analizi se ističe da razvijene zemlje moraju poštovati svoje obveze u pogledu obima i efikasnosti pomoći zemljama u razvoju. Zemlje u razvoju trebaju ukloniti prepreke za međusobnu trgovačku razmjenu. Također se traži da razvijene zemlje uklone prepreke za pristup nekvalificirane radne snage iz zemalja u razvoju, prenijela je u nedjelju Hina.

Najveći napredak u ispunjavanju Milenijskih ciljeva koji su zacrtani 2000., postignut je u oprostu dugova siromašnim zemljama. S druge strane, zaostaje se u ispunjavanju obećanja i stoga se u analizi traži da se pomoć za razvoj do 2010. godine poveća za 18 milijardi dolara godišnje.

Uz iskorjenjivanje krajnjeg siromaštva i osnovnog obrazovanja za svu djecu, Milenijski ciljevi uključuju još i poticanje ravnopravnosti spolova, smanjenje smrtnosti djece, poboljšanje zaštite rodilja, borbu protiv AIDS-a, malarije i drugih bolesti, osiguranje ekološke ravnoteže i uspostavu globalnog partnerstva za razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: