ECB
0

Cijene akcija na najvišem ovogodišnjem nivou

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene akcija na globalnim efektnim berzama danas su uvećane za više od jedan odsto, na najviši nivo u toku ove godine, jer investitori vjeruju u stabilizaciju bankarskog sistema i oživljavanje svjetske ekonomije.

Istovremeno je na deviznim berzama euro oslabio, jer su dileri smanjili tražnju te valute uoči današnjeg sastanka Evropske centralne banke (ECB), na kome će se raspravljati o daljnjem sniženju referentne bančine kamate.

Američko ministarstvo finansija će večeras, kako su najavili vladini izvori u Vašingtonu, saopćiti rezultate "stres - testa" u kome je procjenjivana sposobnost 19 najvećih domaćih banaka da opstanu u kriznim uvjetima.

Prethodne prognoze ukazuju na to da će oko polovina svih testiranih banaka uspjeti da posluje bez dodatnih federalnih zajmova i investitori su, kako se navodi u izvještaju agencije Reuters, bili veoma ohrabreni tom činjenicom.

Akcije vodećih zapadnoevropskih banaka su, imajući u vidu navedene okolnosti, kao i podatak da su profiti većine bankarskih kompanija u prvom kvartalu bili bolji od očekivanih, poskupjele između 2,4 i 3,7 odsto, u toku prepodnevne trgovine na berzi u Londonu.

Današnji rast cijena akcija u Evropi je takođe podstaknut i očekivanjima tržišnih mešetara da ECB snizi refrentnu kamatu za četvrt procenta, na svega jedan odsto i preduzme dodatne mjere za stabilizaciju finansijskog sistema i podsticanje privrednog rasta u zoni eura za koju je nadležna.