biznis
0

Cijena zlata rekordna drugi dan zaredom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zlato je danas dostiglo rekordnu cijenu na tržištima drugi dan zaredom, posebno zahvaljujući većim kupovinama fondova, prognozama novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u i nervozi ulagača zbog evropske dužničke krize, prenose agencije.

Cijena zlata na spot tržištu nakratko je tako dostigla rekordno visokih 1.428,15 dolara za uncu, nakon čega se blago spustila na 1.425,51 dolar, no i dalje se drži iznad u ponedjeljak dostignutih 1.422,85 dolara za uncu. Na američkom terminskom tržištu za isporuke u februaru cijena te plemenite kovine uvećana je 10,7 dolara po unci, na 1.426,80 dolara.

Srebro se također sedmi dan zaredom prodavalo po najvišoj cijeni u proteklih 30 godina, uglavnom zahvaljujući slabljenju dolara i pojačanim kupovinama fondova u sektoru roba prema kraju godine. Nakon što je nakratko postiglo novu rekordnu cijenu od 30,42 dolara za uncu, srebrom se trgovalo po cijeni od 30,35 dolara, nasuprot 30,14 dolara dan ranije.

Cijene zlata u eurima također su porasle nadomak rekordnim nivoima zbog nepopustljivih napetosti na tržištima obveznica eurozone.

"Općenito je dobar interes za robom, nešto poput ozračja kao da se ne želi zakasniti na voz, s obzirom da već pristižu prognoze za 2011. a ulijevaju priličan optimizam u pogledu čitavog sektora", kazao je Ole Hansen, viši menadžer u Saxo Banku.

Njemačka i druga veća ekonomija eurozone odupiru se pozivima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da ulože veće napore u rješavanje dužničke krize eurozone i tvrde da je postojeći privremeni fond za pomoć dovoljan. Euro je pak ojačao zbog očekivanja da će Irska usvojiti štedljivi budžet za iduću godinu.

Zlatu podršku pružaju i skromne brojke o novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, koje nisu dovoljno velike da bi se smanjila visoka nezaposlenost.

Cijenama zlata na ruku idu i najnovije izjave čelnika Feda Bena Bernankea da bi centralna banka mogla povećati kupovine državnih obveznica. Cijene platine ostale su više-manje nepromijenjene, na 1.720,49 dolara za uncu, dok je paladij poskupio 0,9 posto, na 762 dolara.