Zbog slabljenja dolara
0

Cijena zlata na novom rekordu od 1.150 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zlato je danas poskupjelo na novi rekord od gotovo 1.150 dolara za finu uncu (31,1 gram), a rast cijena su pratile i druge sirovine, podstaknute slabljenjem američke valute.

Cijena zlata je na Njujorškoj berzi metala danas porasla na 1.147,45 dolara za uncu prema jučerašnjih 1.141,50 dolara. Novi rekord od 1.148,10 dolara za uncu je postigla i cijena tog metala za terminsku isporuku u decembru, prenio je Reuters.

Poskupljenje zlata je podstaknuto novim interesom zvaničnog sektora za taj metal, što je potvrdila Indija nedavnom kupovinom veće količine, kao i Mauricijus i Šri Lanka čije su centralne banke kupile manje količine tog dragocjenog metala.

Američka valuta je danas oslabila nakon jučerašnjeg rasta vrijednosti, najvećeg u protekle tri nedelje. Indeks dolara, kojim se mjeri njegova vrijednost u odnosu na korpu šest drugih valuta, pao je 0,37 odsto.

Druge sirovine su takođe poskupjele, pa je tako cijena sirove nafte porasla na 80 dolara za barel, a cijene bakra su dostigle novi rekord za više od 13 mjeseci od gotovo 7.000 dolara za tonu.