Zabrinutost oko fiskalnih problema
0

Cijena zlata 1.251 dolar za uncu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pozitivnu reakciju na izjavu predsjednika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankea da se stanje privrede SAD-a poboljšava na svjetskom tržištu je u utorak brzo zasjenila zabrinutost oko fiskalnih problema, pa je cijena zlata u jednom trenutku porasla na rekord iznad 1.250 dolara za uncu (31,1 gram).

Zlatom se na Njujorškoj berzi metala trenutno trguje po cijeni od 1.246 dolara za uncu, nakon što je u jednom trenutku tokom poslovanja u utorak postignut novi rekord od 1.251 dolar za uncu, prenio je list Financial Times na svojoj web stranici.

Bernanke je u utorak izjavio kako se nada da će se ubrzati oporavak američke privrede i da neće doći do drugog vala recesije.

"Očekujem da će se oporavak nastaviti, ali on neće biti sjajan", rekao je američki dužnosnik, uz objašnjenje da ekonomski rast neće biti dovoljno brz da bi doveo do značajnijeg pada stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi visokih 9,7 posto.

Američka privreda je u prvom tromjesečju ostvarila rast od tri posto, što bi bilo dobro u normalnim vremenima, ali pošto izlazimo iz veoma duboke recesije, gospodarstvo mora rasti značajno brže da bi se nezaposlenost smanjivala, objašnjavaju analitičari.

Na tržištu rastu strahovanja da bi oporavak mogao biti zaustavljen ako se evropska dužnička kriza proširi, što bi moglo ugroziti kreditiranje u SAD-u i ostatku svijeta.

Bernanke je istaknuo da Fed pomno prati situaciju oko krize u Evropi i naveo kako vjeruje da evropski čelnici poduzimaju ispravne korake za rješenje problema.