|

Cijena plina u BiH će biti niža od Nove godine

Cijena plina u BiH će biti niža od Nove godine
13
M. N.
25.10.2019. u 10:09
23
komentara
13

dijeljenja
Cijena plina u BiH će biti niža od Nove godine Foto: E. H./Klix.ba
Uprava BH-Gasa uputit će sljedeće sedmice Nadzornom odboru prijedlog za snižavanje cijene plina u BiH uz detaljne izračune koliko bi to sniženje trebalo iznositi. Od Nove godine će cijena plina biti niža.
Kako nam je rekao direktor Jasmin Salkić, već se radi na planu poslovanja za 2020. godinu u kojem je planirano sniženje zbog pada cijena nafte i naftnih derivata.

"Ministar Nermin Džindić je poslao upit zbog brige za građane, ali i s ekološkog aspekta. Već u narednoj sedmici šaljemo dokument s izračunima, a onda ćemo se konsultovati s ministrom i obavijestiti javnost", rekao je Salkić.Podsjetimo, plin je poskupio za 29,29 posto od 1. maja ove godine. Iz Vlade FBiH tada je saopćeno kako je odluka donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo te strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva.

Direktor BH-Gasa rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja nabavne cijene gasa. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...