biznis
0

Cijena nafte porasla nakon velikog pada

FENA
Sirova nafta je poskupjela u petak na svjetskim berzama nakon tri dana uzastopnog pada od ukupno 15 dolara po barelu, što je posljedica vijesti o proširenju štrajka u brazilskoj naftnoj industriji.

Cijena američke lake nafte za terminsku isporuku u augustu je na Njujorškoj robnoj berzi u petak porasla za 2,39 dolara na 131,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta za isporuku u septembru na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za gotovo identičan iznos na 133,35 dolara za barel, prenijela je agencija AP, a objavljeno je na internetskoj stranici YahooNews.

Tokom utorka, srijede i četvrtka cena barela američke nafte je pala za ukupno 15 dolara po barelu, a "brent" nafte za gotovo 13 dolara.

"Cijena je u petak porasla za više od dva dolara uslijed vijesti da se štrajk radnika naftne industrije u Brazilu proširio na sve filijale za proizvodnju i preradu državnog giganta Petrobrasa", izjavio je Michael Davis, analitičar londonske brokerske firme Sedlak.

Razlog za naglo pojeftinjenje nafte proteklih dana je zabrinutost trgovaca da će usporavanje privrednog rasta u SAD-u dovesti i do pada tražnje u tome najvećem svjetskom potrošaču energenata.

"U isto vrijeme su sve očitiji znaci da kriza američke privrede utiče i na ostatak svijeta, tako da su najnoviji ekonomski podaci u Evropi, Velikoj Britaniji i Japanu zabrinjavajući, a čak je primjetno i usporavanje privrednog rasta u Indiji i Kini, zemljama koje najviše utiču na svjetsku tražnju energenata", kaže Davis.

Na pad cijena prethodnih dana je uticao i neočekivani rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u prošle sedmice.

Statistička služba američkog ministarstva energetike je u četvrtak objavila sedmični izvještaj o zalihama u SAD-u, koji je pokazao rast zaliha sirove nafte od tri miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,2 miliona barela. Pored toga, zalihe benzina su također neočekivano porasle.

Povećanje zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u pokazuje da visoke cijene motornih goriva počinju uticati na slabljenje tražnje, i to usred ljetne sezone, kad Amerikanci tradicionalno dosta putuju, objašnjavaju analitičari.