biznis
0

Cijena nafte pala nakon rekorda od preko 106 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je na kraju sinoćnog trgovanja na berzi u New Yorku pala na 105,15 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku bila porasla na novi rekordni nivo od 106,54 dolara za barel, što se objašnjava time da su špekulanti kupovali velike količine tog energenta želeći da se zaštite od niske vrijednosti dolara i inflacije.

Tako je cijena američke lake nafte za terminsku isporuku u aprilu na njujorškoj robnoj berzi u petak prvo porasla na rekordnih 106,54 dolara za barel, da bi kasnije ipak pala na 105,15 dolara za istu jedinicu mjere, dok je cijena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pala za 23 centa na 102,38 dolara za barel, prenosi Reuters.

Do poskupljenja nafte je došlo nakon što je poslije objavljivanja izvještaja američke vlade, koje je pokazalo pad prosječne plate u SAD drugi mjesec zaredom, došlo do špekulacija da bi Uprava federalnih rezervi mogla ponovo da smanji kamatnu stopu.

Upravo zbog takvih nagađanja je u petak ujutro i došlo do pada vrijednosti dolara, ali je američka valuta, međutim, kasnije ojačala, što je doprinijelo padu cijene nafte.

Na poskupljenje nafte, koja je ove sedmice nekoliko puta rušila ranije rekorde, uticao je uporan pad vrijednosti dolara, ali i nagli pad zaliha sirove nafte u SAD za 3,1 miliona barela i odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne poveća proizvodnju tog energenta.