biznis
0

Cijena nafte na najvišem nivou od 1. decembra

FENA
Cijena nafte se u elektronskoj trgovini na berzi u New Yorku u ponedjeljak sasvim približila nivou od 53 dolara za barel, što je najviša kotacija od 1. decembra minule godine.

Tekuća slabost dolara je, prema ocjenama berzanskih eksperata, glavni razlog za osjetni skok cijene glavne energetske sirovine, od približno 20 dolara po barelu u odnosu na decembarski nivo.

Rastu cijene je doprinijela i očekivana najava realizacije plana predsjednika SAD-a Baracka Obame da se sumom od bilion (hiljadu milijardi) dolara otkupe takozvane toksične akcije ugroženih banaka i tako pomogne američkoj privredi da izađe iz najteže finansijske krize u proteklih osam decenija.

Američka laka nafta je u ponedjeljak ujutro na Merkantilnoj berzi u New Yorku poskupjela 64 centa, na 52,71 dolar po barelu, dok je prethodno vrijedila i dvadesetak centi više.

Istovremeno je na glavnoj evropskoj berzi u Londonu nafta tipa "brent" kotirala 51,84 dolara, ili 62 centa više u odnosu na zaključni nivo iz prošle sedmice.

Tržišni stručnjaci podsjećaju da je barel nafte u decembru vrijedio svega 33 dolara, ali je nakon toga cijena počela rasti, djelimično i zbog sniženja proizvodne kvote organizacije OPEC koja okuplja većinu najvećih naftnih izvoznika, izuzimajući Rusiju i Meksiko.

Ekspert kompanije "F Global" Edward Meier smatra da su važni poticajni elementi za uspon cijena nafte, ali i nekih drugih strateški važnih proizvoda, slabost dolara i mogućnost skorašnje pojave inflatornih pritisaka, pogotovo ako se produži slabljenje američke valute, prenio je Reuters. Barack Obama je u nedjelju izjavio da je dolar još jak, ali je istovremeno izrazio bojazan da bi sve veći izdaci za sanaciju domaćeg bankarskog sistema i visok budžetski deficit mogli da podriju monetarnu i ukupnu finansijsku stabilnost njegove zemlje.

Usprkos najnovijem poskupljenju, nafta je još drastično jeftinija u odnosu na cjenovni rekord postignut u prvoj polovini jula minule godine, kada je barel te sirovine vrijedio više od 147 dolara.

Izgledi za neki spektakularniji uzlet cijena nafte u ovoj godini su ništavni, jer je globalna ekonomija, ako je suditi prema najnovijoj ocjeni predsjednika Svjetske banke Roberta Zoellicka, sada u najvećoj krizi od Velike depresije početkom tridesetih godina prošlog stoljeća.

Zoellick je izjavio u subotu da će se negativan rast svjetske privrede ove godine kretati između jedan i dva posto, što će svakako loše uticati i na tražnju vitalnih proizvoda, uključujući i naftu.

Na sve nižu tražnju nafte ukazuje, između ostalog, podatak da je u Kini potrošnja tog energenta tokom februara opala visokih 18 posto u odnosu na isti mjesec lani. Kina je poslije SAD-a uvjerljivo najveći potrošač sirove nafte jer dnevno utroši više od sedam miliona barela te sirovine, dok SAD istovremeno troši oko 20 miliona barela.

Kratkoročno, cijene nafte bi mogle ostati čvrste i uslijed štrajka zaposlenih u pogonima brazilske naftne kompanije u državnom vlasništvu Petrobras, koja izvozi sirovu naftu u SAD i na tržišta drugih najrazvijenijih zemalja .

Zaposleni u brazilskom energetskom gigantu u nedjelju su započeli petodnevnu obustavu rada nezadovoljni plaćama, smanjenjem proizvodnje u naftnim postrojenjima kompanije i smanjenjem radne snage, izjavili su njihovi sindikalni predstavnici.