biznis
0

Cijena dizela u RS niža u odnosu na okruženje

SRNA
Cijena litra dizela u Republici Srpskoj niža je u odnosu na zemlje okruženja i zavisi od ulaznih komponenti, odnosno rafinerijskih cijena, kao i odnosa ponude i potražnje, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma.

"Cijene goriva u RSj formiraju se slobodno, a na osnovu Zakona o regulisanju cijena uređeni su načini i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena od strane nadležnih organa na tržištu RS, kao i mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu", ističu u resornom ministarstvu.

Na benzinskim pumpama u RS u protekla tri dana došlo je do povećanja cijena goriva, a u "Nestro petrolu" Srni je ranije rečeno da su cijene u maloprodaji povećane zbog povećanja cijena derivata u Rafineriji nafte Brod.

Rukovodilac Uprave maloprodaje u "Nestro petrolu" Dragan Trišić rekao je da su cijene u njihovim maloprodajnim objektima povećane, u prosjeku - "BMB 98" za četiri feninga, "BMB 95" za pet feninga, "eurodizel 4" za četiri feninga i "eurodizel 5" za tri feninga.

On je podsjetio da je proteklih mjesec i po do dva zabilježen kumulativni pad cijena, te da je realno bilo za očekivati da će u nekom doglednom periodu doći do sitnih korekcija.