{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ciglana u Bosanskom Grahovu pokreće proizvodnju

S
25.9.2009. u 10:12
0
0
Ciglana u Bosanskom Grahovu pokreće proizvodnju
0
Ciglana u Bosanskom Grahovu pokreće proizvodnju
Jedino aktivno proizvodno preduzeće u opštini Bosansko Grahovo, IGM Ciglana u Vidovićima, ponovo pokreće proizvodnju, ali sa 50 odsto smanjenim kapacitetima i otpuštanjem značajnog broja radnika, potvrđeno je iz ovog preduzeća.
Uprava Ciglane održala je sastanak sa svim radnicima 21. septembra i tom prilikom upoznala ih sa daljim planiranim aktivnostima s obzirom na teškoće na tržištu i opšte okolnosti u poslovanju koje su posljedica pogoršanja uslova privređivanja zbog efekata ekonomske krize.

U informaciji dostavljenoj medijima u Livnu navodi se da je u cijelom poslovnom okruženju prisutna recesija i pogoršanje svih aspekata proizvodnje i potrošnje, što je imalo za posljedicu opadanje potražnje za proizvodima Ciglane za 50 odsto i gomilanje zaliha gotovih proizvoda, zbog čega je u aprilu proizvodnja obustavljena.

"Uprava je odlučila ponovo da pokrene proizvodnju, ali sa dvostruko manjim kapacitetima, što znači da će se pojaviti tehnološki višak radnika koji će dobiti rješenja o prekidu radnog odnosa. Svim radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom i koji zbog toga ostanu bez posla, Ciglana će priznati sva prava koja im u takvim slučajevima pripadaju u skladu sa važećom zakonskom regulativom u Federaciji BiH", navodi se u informaciji.

Ciglana u Bosanskom Grahovu, čiji je vlasnik u procesu privatizacije postao jedan Nijemac koji posjeduje još dvije ciglane u Hrvatskoj, zapošljava 57 radnika, uglavnom povratnika, a zbog obustave proizvodnje radnici nisu primili platu u proteklih šest mjeseci niti su za njih uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: