biznis
0

Ciglana u Bosanskom Grahovu pokreće proizvodnju

SRNA
Jedino aktivno proizvodno preduzeće u opštini Bosansko Grahovo, IGM Ciglana u Vidovićima, ponovo pokreće proizvodnju, ali sa 50 odsto smanjenim kapacitetima i otpuštanjem značajnog broja radnika, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

Uprava Ciglane održala je sastanak sa svim radnicima 21. septembra i tom prilikom upoznala ih sa daljim planiranim aktivnostima s obzirom na teškoće na tržištu i opšte okolnosti u poslovanju koje su posljedica pogoršanja uslova privređivanja zbog efekata ekonomske krize.

U informaciji dostavljenoj medijima u Livnu navodi se da je u cijelom poslovnom okruženju prisutna recesija i pogoršanje svih aspekata proizvodnje i potrošnje, što je imalo za posljedicu opadanje potražnje za proizvodima Ciglane za 50 odsto i gomilanje zaliha gotovih proizvoda, zbog čega je u aprilu proizvodnja obustavljena.

"Uprava je odlučila ponovo da pokrene proizvodnju, ali sa dvostruko manjim kapacitetima, što znači da će se pojaviti tehnološki višak radnika koji će dobiti rješenja o prekidu radnog odnosa. Svim radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom i koji zbog toga ostanu bez posla, Ciglana će priznati sva prava koja im u takvim slučajevima pripadaju u skladu sa važećom zakonskom regulativom u Federaciji BiH", navodi se u informaciji.

Ciglana u Bosanskom Grahovu, čiji je vlasnik u procesu privatizacije postao jedan Nijemac koji posjeduje još dvije ciglane u Hrvatskoj, zapošljava 57 radnika, uglavnom povratnika, a zbog obustave proizvodnje radnici nisu primili platu u proteklih šest mjeseci niti su za njih uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje.