SAD
0

"Chrysler" priprema plan izrade novih modela

FENA
Novoosnovana američka grupacija "Chrysler", kojom upravlja italijanski "Fiat", idućeg mjeseca obavijestit će direktore o planovima izrade novih modela i uključivanje najnovije tehnologije proizvodnje manjih automobila italijanske firme, izvještava agencija Bloomberg, pozivajući se na izvor blizak kompanijama.

Sergio Marccione, izvrši direktor "Chryslera" i "Fiata", predstavit će šemu budućih "Chryslerovih" robnih marki, tvrdi izvor koji je želio da ostane anoniman.

Marccione će istovremeno predstaviti plan integracije dvije autokompanije i druge detalje strategije nove grupacije.

Devetočlani odbor direktora "Chryslera" sastat će se posljednje sedmice septembra u sjedištu kompanije Oburn Hillsu, u Michigenu, navodi agencija.

"Chryslerov" opstanak zavisi prije svega od toga da li će Marccione uspjeti da privuče kupce za nova vozila i tako spase kompaniju koja je aprila ove godine zatražila sudsku zaštitu od bankrota.

Marccione je obećao da će prezadužena firma ponovo početi da posluje sa profitom, ali nije naveo kada će se to desiti.

On je ranije najavio da planira da uvede u proizvodnju kompaktne modele srednje veličine sedan automobila koji bi se razvijali u SAD i prodavali u čitavom svijetu.

Ta vozila bi takođe popunila i manjak u "Fiatovoj" liniji proizvodnje, kazao je on na konferenciji za štampu prošlog meseca.

"Chrysler" je iz sudske zaštite od bankrota izašao 10. juna, zahvaljujući kreditu američke i kanadske vlade od 6,6 milijardi dolara.

"Fiat" je stekao 20 posto udjela u "Chrysleru" u zamjenu za obezbjeđivanje dizajna i tehnologije manjih vozila, motora i mjenjača.

Nova američka grupacija mora da se oslanja na izradu manjih vozila i to će biti od odlučujuće važnosti za "Chrysler", ističu analitičari.

Prodaja starih "Chryslerovih" modela do jula ove godine smanjena je 42 posto u SAD, dok je pad prodaje čitave industrije bio 32 procenta.

Posljednji put "Chrysler" je poslovao sa profitom u 2005. godini, kada je bio udružen sa njemačkim "Daimlerom", da bi u 2008. godini nagomilao gubitak od 16 milijardi dolara.

Prvo vozilo italijanske kompanije koji će se prodavati u SAD, mali "fiat 500", najverovatnije će se izrađivati u "Chyslerovoj" fabrici Toluka u Meksiku, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini te zemlje sa državama Južne Amerike.

Marccjone je kazao da će se "fiat 500" naći u prodaji na tržištu SAD iduće godine i da će imati četiri verzije.

Vezani članci