Potpredsjednik kompanije
0

Christos Harpantidis: Philip Morris se obavezao da će učiniti sve da svijet ostavi duhanski dim iza sebe

Misija Philip Morris Internationala je svijet bez duhanskog dima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Misija Philip Morris Internationala je svijet bez duhanskog dima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christos Harpantidis, potpredsjednik kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu, prisustvovao je lansiranju novog IQOS ILUMA uređaja i svečanom otvaranju prvog IQOS butika u Bosni i Hercegovini. Ovim povodom u ekskluzivnom intervjuu za Klix.ba govorio je o novoj tehnologiji koju IQOS ILUMA donosi, te naporima kompanije za budućnost bez duhanskog dima.

Nakon svjetske premijere u Japanu, Švicarskoj i Italiji konačno je i u Bosni i Hercegovini predstavljen novi IQOS ILUMA uređaj – najsavremeniji uređaj za zagrijavanje duhana koji je dokazano manje štetna alternativa cigaretama.

To je bio povod i za razgovor sa Christosom Harpantidisom, potpredsjednikom Philip Morris Internationala za Jugoistočnu Evropu.

Uzevši u obzir da je Bosna i Hercegovina poznata po visokoj stopi pušenja pojasnio je kako zapravo lansiranje ILUME pomaže smanjenju štete od pušenja.

Christos Harpantidis, potpredsjednik kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christos Harpantidis, potpredsjednik kompanije Philip Morris International za Jugoistočnu Evropu (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Sa oko 35 posto odrasle populacije koja puši, Bosna i Hercegovina se nažalost nalazi među zemljama sa najvišom stopom pušenja u Evropi. Stoga je, uz tradicionalne mjere za prestanak pušenja, punoljetnim pušačima koji nisu spremni da se odreknu nikotina, neophodno ponuditi bolja rješenja, dokazano manje štetna od cigareta. IQOS, koji je u BH prisutan 4 i po godine, već je uradio nevjerovatan posao, jer je u tom periodu veliki broj pušača prešao na ovu bolju alternativu i cigarete u potpunosti ostavio iza sebe", pojašnjava Harpantidis.

Ističe da sa dolaskom ILUME očekuje da će se broj pušača u zemlji dodatno smanjiti, jer se radi o značajno unaprijeđenom proizvodu u odnosu na prethodne generacije IQOS uređaja. IQOS ILUMA je "baziran na tehnološkim inovacijama, pa pomoću indukcije ravnomjerno zagrijava duhan, bez potrebe za čišćenjem nakon korištenja i sa znatno manje mirisa u odnosu na prethodnu verziju, čime pruža mnogo bolje korisničko iskustvo", kaže Harpantidis.

10 milijardi za budućnost bez duhanskog dima

Kompanija Philip Morris je do sada uložila više od 10,5 milijardi dolara u razvoj, naučnu procjenu i komercijalizaciju bezdimnih proizvoda koji će u konačnici potaknuti potpuni prestanak pušenja. Ipak, ističe da uprkos jasnoj viziji i ulaganjima u razvoj boljih alternativa cigaretama kompanija ne može sama promijeniti svijet i riješiti problem pušenja.

Harpantidis naglašava da je kompaniji potrebna saradnja naučne i zdravstvene zajednica, ali i medija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Harpantidis naglašava da je kompaniji potrebna saradnja naučne i zdravstvene zajednica, ali i medija (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Činimo sve što možemo, u smislu kreiranja boljih proizvoda, informisanja potrošača, saradnje sa naučnom zajednicom, ali nam je neophodna i pomoć države, zdravstvenih institucija, medija. Potrebno nam je da naučna i zdravstvena zajednica 'zarone' u proučavanje naših tehnologija ili razvijanje novih, boljih rješenja za problem pušenja. Potrebni su nam regulatori da na osnovu pouzdanih, naučnih dokaza procijene šta je bolje za javno zdravlje. Potrebno nam je i da mediji, prvo imaju uvid u to šta su alternative, a potom i mogućnost da o tome informišu građane, na pravi način im objasne šta su prednosti novih, boljih, bezdimnih proizvoda i time pomognu pušačima da u konačnici prestanu pušiti", kaže potpredsjednik Philip Morris Internationala za Jugoistočnu Evropu, naglašavajući da "mi ne očekujemo propagandu, već transparentnu i balansiranu platformu za dijalog svih zainteresovanih strana".

"Brojne su države, poput Švedske, Velike Britanije ili Grčke koje su u svojoj regulativi prepoznale potencijal ovih uređaja, kao bolje opcije u odnosu na pušenje. Verujem da i Vlada Federacije BH ide u pravom smjeru, jer već razvija okvir u kom se vidi jasna razlika između cigareta i njihovih manje štetnih zamjena", zaključuje Harpantidis.