{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CHB: Uspješna priča o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

11.5.2018. u 18:21
636
CHB: Uspješna priča o zapošljavanju osoba sa invaliditetom
636
U moru vijesti o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, rijetke su pozitivne priče o mladim ljudima koji otvaraju nova radna mjesta i to za druge mlade i osobe sa invaliditetom. Jedna takva uspješna priča je kompanija CHB d.o.o. Sarajevo koja zapošljava 25 mladih osoba od čega je čak 19 osoba sa invaliditetom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Primarna djelatnost CHB-a jeste marketing, promocija i istraživanja, jer su to poslovi koji naši zaposlenici bez problema mogu obavljati, ne postoje fizičke prepreke da ih rade osobe sa invaliditetom, te su inkluzivnog karaktera jer zaposleni su u stalnoj komunikaciji sa klijentima. Kompanija se pored ovih djelatnosti bavi i pružanjem usluga u salonu ljepote "Malena" koji se nalazi u centru Sarajeva kod sarajevske tržnice.

Naredni iskorak koji CHB planira je pokretanje prve domaće proizvodnje mirisnih svijeća.

"Osjetno je povećanje interesovanja i porast tržišta ali se kupuju uvozne svijeće. Pronašli smo model da omogućimo da osobe sa invaliditetom prave mirisne svijeće i da na tržište izađemo sa povoljnom cijenom kojom ćemo moći konkurisati uvoznoj robi“, rekao nam je vlasnik preduzeća, Tarik Čengić.

Dodao je da osobe s invaliditetom imaju velike lične borbe i izazove, ali da svi oni nose istovremeno veliki potencijal i da itekako mogu doprinijeti kompanijama i cijelom društvu, samo se mi prvo moramo osloboditi vlastitih predrasuda.

"Kada smo na svjetski Dan osoba sa Down sindromom pročitali vijest da su samo dvije takve osobe u Bosni i Hercegovini zaposlene, odmah smo pozvali Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica i zaposlili dva momka sa down sindromom, te je naše društvo dobilo i zahvalnicu od Zavoda Mjedenica za doprinos i podršku osobama sa invaliditetom“, poručio je Tarik Čengić.

Ističu da odličnu komunikaciju imaju i sa organizacijom "Pro-reha" koja je posvećena pronalasku posla osobama sa invaliditetom.

"Kada sam dobila poziv iz organizacije Pro-reha da su pronašli kompaniju koja želi da me zaposli bila sam presretna. U ovom poslu sam stekla nove prijatelje i radne kolege i svaki dan dokazujem kako osobe sa invaliditetom mogu biti uključene u radne obaveze. Također u državi u kojoj je teško naći poštenog poslodavca u ovoj kompaniji imamo puna prava i razumijevanje od strane poslodavaca", istakla je zaposlenica ove kompanije Aida Alagić.

Ajla Huseinović članica udruženja Sumero ističe da je ovo jedna od rijetkih kompanije koja posluje društveno odgovorno: "Uz posao koji sam dobila u CHB-u imam dovoljno vremena da se mogu posvetiti i društvenom aktivizmu i radu sa osobama sa invaliditetom."

Značajnu podršku prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom je dao Fond za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom kako bi se sve radne prostorije i sredstva za rad prilagodila osobama sa invaliditetom, te osigurali kratkoročni poticaji za održivost poslovanja društva koje ima status Zaštitne radionice za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Iz CHB-a pozivaju i druge kompanije u BiH da se uključe u programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom i na taj način država i realni sektor pomognu ugroženoj skupini nezaposlenih u našem društvu.

Vlasnik društva Tarik Čengić je istakao da se nažalost rijetki danas odlučuju da zaposle osobe sa invaliditetom jer su puni predrasuda prema ovoj marginaliziranoj grupi u našem društvu iako država daje podršku zapošljavanju takvih osoba.

"Nadam se da će se u narednom periodu još više poslodavaca odlučiti da zaposli osobe sa invaliditetom. Ne samo da će na taj način pomoći njima, nego će se i uvjeriti da su to veoma posvećeni, vrijedni i motivisani radnici“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: