{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri godine protesta poljoprivrednika u BiH

F
25.6.2009. u 12:26
0
1
Četiri godine protesta poljoprivrednika u BiH
0
Četiri godine protesta poljoprivrednika u BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Četiri je godine kako je Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) ispred zgrade institucija BiH s ciljem da naglasi potrebu rješavanja problema u poljoprivredi – kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik ovog udruženja Miro Pejić.
Po njegovim riječima, niz problema je pred poljoprivrednicima i veliki broj istaknutih zahtjeva još nije riješen.

Predstavnici pridruženih članica i povjerenici s kantona u Federaciji i regija u RS-u, kao i entitetski predstavnici Udruženja danas su još jednom iskazali odlučnost da nastave borbu za ostvarivanje svojih prava.

Pejić je kazao da je najsvjetlija tačka u zadnje vrijeme usvojeni Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji će ponuditi mogućnost opstanka, održivosti i razvoja domaće poljoprovrede. UPBiH očekuje njegovu primjenu i to bilježi kao jedan od najvećih napredaka u posljednje četiri godine.

"UPBiH očekuje da će taj zakon osigurati dodatna sredstva za poljoprivredu. Ukoliko se tih 150 do 200 miliona KM implementira natrag u poljoprivredu, odnosno uloži u održivost i razvoj domaće poljoprivrede to će omogućiti bitan pomak u ovoj grani", kazao je Pejić.

UPBiH nastavlja proteste ispred zgrade institucija BiH, kojim su u posljednje četiri godine nastojali iskazati nezadovoljstvo i protest protiv vlasti u BiH koje smatraju odgovornim za loše stanje u poljoprivredi.

"Kao pomak u našem protestu zabilježili smo porast interesovanja za poljoprivredu i događanja u toj oblasti. Tako se poljoprivreda nametnula kao bitna u javnosti, među institucijama, resornim ministarstvima, pa konačno možemo reći da na određeni način dobija mjesto koje zaslužuje", dodao je Pejić.

Dodao je da je potrebno još puno da se promijene odnosi i razmišljanja ljudi koji su malo orijentirani prema poljoprivredi i koji ne razumiju koliko ova grana nudi perspektive i budućnosti ne samo u smislu interesa poljoprivrednika nego i rješvanja problema nezaposlenosti, privrednog rasta i stvaranja nove vrijednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: