Koridor 5C
0

Cesta preko četiri izvora pitke vode?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U sjevernom dijelu Mostara, u naselju Bijelo Polje počelo je potpisivanje peticije protiv prijedloga Prostornog plana autoceste na koridoru 5C, kojeg je izradila firma Eko-plan, a koji je jučer u prostorijama Agencije Stari Grad u Mostaru prezentiran javnosti.

Građani iz predgrađa Mostara plan su nazvali 'idiotskim', te su spremni dići svoj glas protiv trase puta, koja je prema njihovom mišljenju odraz nestručnosti nadležnih i njihove nebrige za prirodne vrijednosti ovog kraja.

"Trasa ovog dijela puta poslije tunela koji je napravljen u obliku slova "S“ prolazi kroz bošnjačka sela te preko četiri izvora pitke vode, odakle se dio Mostara kao i stanovništvo naselja Bijelo Polje napaja vodom“, javio nam je jedan naš čitalac iz Mostara.

Stanovnici traže da se trasa pomakne na veće kote i udalji od vodozaštitne zone oko vrela, kako trasa puta ne bi prolazila preko samog vrela kako je to firma Eko-plan zamislila.

Plan je osim firme "Eko-plan“ rađen u saradnji sa konzorcijem IPSA institut Sarajevo i Urbanistički zavod Sarajevo.

Kao što je od ranije poznato, budućom trasom koridora 5C nezadovoljni su i stanovnici hercegovačkog gradića Blagaj. Oni smatraju da će projektovana trasa uništiti obradive površine, voćnjake, kuće te da će se na taj način ugroziti egzistencija stanovništva na ovim prostorima

Oni se, kao ni mještani Bijelog Polja, ne protive izgradnji koridora 5C, ali predlažu da trasa ide obroncima Podveležja, Čobanovog polja, Kamene, Rotimlje i dalje po odluci eksperata.