biznis
0

Češka vlada: Projekt "Izbor kvalifikovanih inostranih radnika“ u BiH

FENA
Češko Ministarstvo rada i socijalne politike (MLSA) nastavlja s pilot projektom "Izbor kvalifikovanih stranih radnika“ u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je da otvori mogućnosti za kandidate koji ispunjavaju uvjete, odnosno imaju posao u Češkoj Republici, da dobiju stalni boravak u Češkoj Republici poslije dvije i po godine, umjesto sadašnjih pet.

Od 1. jula 2007. uvedena je nova kategorija za visokokvalifikovane učesnike ovog projekta. To se odnosi samo na strance koji rade u Češkoj Republici na radnim mjestima za koja je potrebno fakultetsko obrazovanje i koja odgovaraju njihovoj profesiji (obrazovanju ili radnom iskustvu).

Učesnici u ovoj kategoriji imaju pravo prijaviti se za stalni boravak već nakon 1,5 godina po apliciranju za projekt. Ova pogodnost će biti također odobrena i članovima uže porodice.

Druga važna izmjena u projektu je produženje "zaštitnog perioda“ za pronalazak novog posla. Za sve učesnike projekta ovo vrijeme je produženo s 30 na 45 dana.

Učesnici koji tokom prve godine izgube posao, ali ne svojom krivicom imaju zaštitni period od 45 dana tokom kojeg neće izgubiti vizu i dozvolu boravka. Taj zaštitni period treba poslužiti kao vrijeme tokom kojeg će učesnici potražiti drugi posao u Češkoj.

Tokom narednih godina učesnici pilot projekta također imaju zaštitni period u slučaju da izgube posao iz drugih razloga (utvrđen zakonom u Češkoj).

Od istog dana u projektu učestvuje i nova zemlja, a to je Indija. Građani Indije zajedno s građanima drugih zemalja koje učestvuju u projektu s Bosnom i Hercegovinom, Bjelorusijom, Kanadom, Hrvatskom, Kazahstanom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom, Ruskom Federacijom, Srbijom i Ukrajinom mogu dobiti dozvolu stalnog boravka nakon skraćenog perioda od 2,5 godina ili već nakon 1,5 godina za novu kategoriju.

Istu priliku imaju diplomci s univerziteta i srednjih škola u Češkoj bez obzira na zemlju porijekla.

Pilot projekt započeo je u julu 2003., a pokrenut je od Ministarstva rada i socijalnih poslova Češke. Od početka projekta 1.002 kandidata su aplicirali za ovaj projekt.

Međunarodna organizacija za migracije u Sarajevu (IOM) je partner odgovoran za informiranje javnosti o projektu.