Dali najbolju ponudu
85

Česi kupili slovenski brend Alpinu koja ima proizvodne pogone i u BiH

B. R.
(Foto: Alpina)
(Foto: Alpina)
Očekuje se da će češka kompanija K&H, koja je dio međunarodne grupacije Franko, sutra, 20. maja, potpisati ugovor o kupovini slovenske kompanije Alpina. Tvrdi se da je K&H ponudio najbolje uslov za razvoj Alpine.

Kako piše slovenski list Delo, ponudu za kupovinu bili su dostavili proizvođači sportske opreme Elan i Head. Češka kompanija je od početka nudila najveći iznos za kupovinu.

Nadležni su naglasili da K&H-ova ponuda nije prihvaćena samo zbog toga što je dao najbolju ponudu, već i zbog toga što je ponudio najbolju strategiju razvoja.

Najavljeno je da će se novi vlasnik posvetiti restrukturiranju kompanije, unapređenju proizvodnje i prodaje. Kao tri ključna koraka navedeni su sveobuhvatna analiza poslovanja, strategije prodaje i izrada dugoročne strategije kompanije. Očekuje se da će Alpina time biti konkurentnija.

Nije objavljeno koliko tačno će iznositi prodaja ove kompanije, ali se spominje iznos od 20 miliona eura.

Od K&H-a je traženo da održi brend i postojeći broj zaposlenih. Iz ove češke kompanije je poručeno da su odlučili kupiti Alpinu zbog toga što je prepoznatljiv i snažan brend. Uvjereni su da će im se ova investicija isplatiti te su obećali da će Alpina biti još bolja.

K&H je dio grupacije Franco koju čini 30 kompanija, a koje posluju u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, ostatku Evrope, kao i u Africi i Aziji. Riječ je porodičnom biznisu Čeha Františeka Pivode i njegova dva sina.

Njihovo poslovanje dominantno se odnosi na nekretnine, ali posljednjih godina diverzifikuju biznis. U Sindikatu Alpine očekuju da će novi vlasnici ispuniti navedena obećanja. Alpina je prošle godine imala prihod u iznosu od 44,7 miliona eura. Svjetska ekonomska kriza je negativno utjecala i na ovu kompaniju, piše Delo.

Osim u Sloveniji, Alpina ima proizvodne pogone i trgovine u Bosni i Hercegovini.