{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić: Bez reformi teško očekivati da će iko ulagati u privredu BiH

F
20.5.2012. u 13:06
0
0
Cerić: Bez reformi teško očekivati da će iko ulagati u privredu BiH
0
Cerić: Bez reformi teško očekivati da će iko ulagati u privredu BiH
Anes Cerić
Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH) mišljenja je da bi dijaspora mogla imati značajnu ulogu u privrednom razvoju BiH kroz ulaganja u male, srednje, pa čak i velike projekte, ali se s obzirom na poslovnu klimu u BiH, koja je po mnogim međunarodnim pokazateljima najlošija u regionu, odlučila na sigurniju varijantu pomaganja svoje domovine kroz pomoć koju šalje rodbini.
"To nije direktno ono za šta se zalaže SSDBiH. Međutim, dok se ne dese određene reforme teško je očekivati da će bilo ko, pa čak i dijaspora, ulagati u privredu BiH. S druge strane, niko od državnih institucija nije uradio ništa konkretno da organizirano uključi dijasporu u privredne tokove u BiH", kazao je Feni sekretar SSDBiH Anes Cerić.

On podsjeća da je u Strategiji za privredni razvoj BiH i Strategiji za unapređenje stranih investicija, koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, prepoznat faktor dijaspore kao važan u unapređenju imidža BiH, promoviranju bh. tržišta, dovođenju stranih investitora i potencijalno direktnih investitora.

"Bilo bi interesantno uraditi analizu šta je urađeno da se taj faktor (dijaspora) uključi ili iskoristi. Delegacija SSDBiH prisustvovala je, krajem prošle godine, regionalnoj konferenciji TAIEX-a o uključivanju dijaspore u razvoj matičnih država. Bilo je interesantno vidjeti kako druge države u regionu rade sa svojom dijasporom, od kulturnog i obrazovnog aspekta pa do uključivanja u privredne tokove tih država. Nažalost, BiH nije imala mnogo toga da prezentira na toj konferenciji", ističe Cerić.

Uloga dijaspore u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine bit će tema i Šestog kongresa dijaspore BiH, koji će u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH biti održan od 1. do 3. juna u Sarajevu.

Cerić ističe da izborom te teme za Kongres i nizom drugih aktivnosti SSDBiH pokušava inicirati da se nešto uradi na tom privrednom planu.

"Međutim, bez organizirane i konkretne pomoći države to će biti veoma teško", kazao je sekretar SSDBiH Anes Cerić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: