|

Centrotrans očekuje ravnopravan status u javnom prijevozu putnika

Centrotrans očekuje ravnopravan status u javnom prijevozu putnika
10
F
FENA
27.2.2017. u 18:30
39
komentara
10

dijeljenja
Centrotrans očekuje ravnopravan status u javnom prijevozu putnika Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom reakcija građana na ukidanje autobuske linije Hrasnica - Vijećnica, Centrotrans Eurolines obavijestio je javnost da se dugi niz godina pokušava izboriti za status ravnopravnog prijevoznika, a koji mu u skladu sa zakonom pripada.
Navode da je još 2005. Kantonalni sud u Sarajevu poništio nezakonita rješenja Ministarstva saobraćaja KS o dodjeli linija KJKP Gras, te da je u prethodnih četiri do pet godina Ministarstvo počelo primjenjivati odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Centrotransu odobrilo privremene redove vožnje.

Tvrde da se i dalje ne poštuju zakonske odredbe, te se prijevoz odvija "po volji i mogućnostima KJKP Gras, a ne prema zakonu".

Iz Centrotransa ističu da je zbog ne održavanja ili neredovnog održavanja autobuskih linija nadležna inspekcija zatražila brisanje 54 linije iz Registra redova vožnje koje održava KJKP Gras, a što do danas nije učinjeno.

Od nadležnog ministarstva očekuju da budu primjenjene odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, te da iz javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo budu eliminirani prijevoznici koji ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje javnog prijevoza putnika, saopćeno je iz Centrotransa.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...