{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centralna banka Islanda postaje jedini kreator novca?

S
SRNA
3.4.2015. u 16:05
29
16
Centralna banka Islanda postaje jedini kreator novca?
29
Centralna banka Islanda postaje jedini kreator novca?
Island razmatra revolucionalni prijedlog "državnog novčanog sistema" u kome bi Centralna banka postala jedini kreator novca, a parlament odlučivao o raspodjeli!
Tu ideja razrađena je u parlamentarnom izvještaju "Bolji monetarni sistem za Island", koji je predstavio zastupnik vladajuće Stranke progresa Frosti Sigurjonson.

On predlaže da Centralna banka postane jedini kreator novca, pošto ona na Islandu, kao i u ostalim tržišnim ekonomijama, trenutno nadzire tek proizvodnju novčanica i kovanica, dok ostatak novca kreiraju komercijalne banke kreditnim linijama.

"Ključno je to što bi se ovlaštenja za kreiranje novca odvojila od ovlaštenja za odlučivanje o njegovoj upotrebi", precizira Sigurjonson, uporedivši nova ovlaštenja parlamenta sa onima za odlučivanje o raspodjeli budžetskog novca.

Banke bi i dalje upravljale računima i plaćanjima i služile kao posrednici između štediša i zajmodavaca.

Prijedlog se zasniva na rezultatima istraživanja, koje je pokazalo da je Island od 1875. godine zabilježio više od 20 finansijskih kriza različitih vrsta.

Zadnje probleme izazvalo je snažno povećanje kreditiranja u periodu ekonomskog rasta.

Centralna banka nije uspijevala da obuzda "nabujalo" kreditiranje, što je "potpirivalo" inflaciju, sklonost riziku i špekulacije, utvrdili su autori istraživanja.

Island je teško pogodio bankrot američke investicione banke Lehman Brothers, izazvavši slom tri najveće islandske banke - podsjećaju ekonomski portali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: