Susret Inzko - Kozarić
0

Centralna banka BiH kao primjer drugim institucijama

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao s guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem, kojeg je pohvalio na blagovremenim i efikasnim reakcijama ove banke koje su sačuvale povjerenje u bankovni sektor BiH i zaštitile fiskalnu stabilnost zemlje.

“Efikasnost, profesionalnost i odgovornost pred javnošću koju je pokazala Centralna banka predstavljaju primjer drugim institucijama u BiH”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Kako je istaknuo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je ova banka sposobna da djeluje brzo i efikasno je njena nezavisnost od političkog utjecaja. To se mora i dalje poštovati.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Inzko je istakao predstojeće imenovanje Upravnog odbora Centralne banke, u augustu.

“Neometano funkcioniranje Centralne banke ključ je za daljnju finansijsku stabilnost u BiH i stabilnost konvertibilne marke. Ta stabilnost se ne smije dovesti u pitanje”, rekao je Inzko.

On očekuje od Predsjedništva BiH, kao od organa koji imenuje Upravni odbor, da osigura da se proces imenovanja dobro vodi i sačuva nezavisnost ove ključne dejtonske institucije.