biznis
0

Centralna banka BiH danas obilježava 10. godišnjicu

FENA
U povodu obilježavanja desete godišnjice rada, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je u Sarajevu upriličila konferenciju međunarodnog karaktera kojoj uz predstavnike ekonomskog, javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini prisustvuje i veliki broj gostiju iz inostranstva.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić, koji je u svom obraćanju kazao da je CBBiH postala institucija čiji je ugled neupitan u domaćim i međunarodnim krugovima te da je dobre rezultate poslovanja postigla zahvaljujući modelu Valutnog odbora i svojoj nezavisnosti.

  • Centralna banka BiH može se okvalificirati kao institucija koja uživa visoki stepen institucionalne, ali i stvarne nezavisnosti. To je ovoj instituciji omogućilo da u svom djelovanju ostvari zadatke bitne za BiH i njene građane - održi stabilnost valute i održi inflaciju na nivou Evropske unije. Saradnja CBBiH s Evropskom centralnom bankom pokazuje obostranu želju ovih institucija da CBBiH u dogledno vrijeme postane sastavni dio evropskih monetarnih tokova, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

O historijatu i nastanku CBBiH čelnicima centralnih banaka Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Rumunije, Turske, te predstavnicima svih važnijih međunarodnih finansijskih institucija koje djeluju u BiH govorio je prethodni guverner CBBiH Peter Nicholl.

On je kazao da se radi o instituciji koja se snažno razvila i koja je uspjela očuvati svoju stabilnost te da je riječ o instituciji koja ima značajnu ulogu u historiji i razvoju BiH.

  • Od 1997. sa 46 uposlenih i bankarskim depozitom od nekoliko desetaka miliona KM , CBBiH se danas razvila u instituciju s 314 uposlenih i bankarskim depozitom višim od tri milijarde KM, te instituciju čije devizne rezerve sada prelaze 6,3 milijardi KM, rekao je Nicholl.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić podsjetio je kako je i izvještaj Eurostata potvrdio da je CBBiH jedna od najstabilnijih državnih institucija u BiH i da je postigla značajan napredak "u razvoju funkcija koje su joj dodijeljene".

  • Centralna banka BiH uredno i na vrijeme servisira sve obaveze, obezbijedila je da BiH dobije i novi kreditni rejting koji je danas B2 sa stabilnim izgledima, provela je reformu platnog prometa, očuvala monetarnu stabilnost i stabilnost domaće valute, što je i prioritet ove institucije, kazao je Kozarić.

On je dodao da će se CBBiH uskoro pojaviti i u ulozi poravnatelja vrijednosnih papira koje će izdavati država, a kojima će biti regulirano pitanje unutrašnjeg duga, prije svega, devizne štednje.

U okviru obilježavanja godišnjice, guverneri CBBiH, Narodne banke Srbije (NBS) i Centralne banke Crne Gore (CBCG) Kemal Kozarić, Radovan Jelašić i Ljubiša Krgović tokom dana potpisat će Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja.

Potpisivanjem tog sporazuma bit će omogućen lakši i jeftiniji međunarodni promet između zemalja potpisnica. Projekt će uključiti zemlje bivše Jugoslavije, a cilj su zemlje članice Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini – CEFTA.

U povodu desete godišnjice CBBiH izdala je i jubilarnu kovanicu - srebrenjak i objavila monografiju "Deset godina CBBiH".