{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Centar za poslovnu edukaciju pridonosi razvoju poduzetništva u TK: Besplatni kursevi za učenike i studente

23.3.2017. u 09:15
86
Centar za poslovnu edukaciju pridonosi razvoju poduzetništva u TK: Besplatni kursevi za učenike i studente
86
U prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona danas je potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Centra za poslovnu edukaciju Multicom d.o.o. Tuzla. Cilj je, kroz doprinos razvijanju poduzetničkog duha kod učenika i studenata, kao i praktičnoj pripremi učenika i studenata za tržište rada, dati direktan doprinos unaprjeđenju poduzetničkog ambijenta Tuzlanskog kantona.
Potpisivanje Sporazuma je još jedan od dokaza uspješne saradnje vlasti i privatnog sektora, pri čemu se sinergijskim naporima doprinosi unapređenju vještina zapošljivosti učenika i studenata na području Tuzlanskog kantona, kao i unapređenju neformalne edukacije učenika i studenata, kao bitnom postulatu njihove bolje pripremljenosti za potrebe tržišta rada, ali i za ulazak u poduzetništvo. Centar za poslovnu edukaciju će na nivou jedne godine školama i fakultetima na području Tuzlanskog kantona dodijeliti 23 nagradna kursa, ukupne vrijednosti od oko 12.650,00 KM. Naime, najtalentiranijim studentima svih 13 fakulteta Univerziteta u Tuzli i učenicima generacije 10 srednjih škola sa područja Kantona bit će dodijeljeni nagradni kursevi.

Izbor studenata i učenika za nagradni kurs može se odnositi na jedan od kurseva iz ponude Centra za poslovnu edukaciju (Opći engleski jezik, Poslovni engleski jezik, Pripremni kurs za polaganje TOEFL testa, Konverzacijski kurs engleskog jezika, Kurs njemačkog jezika, Poslovno-informatičko osposobljavanje, Napredno korištenje MS Excela, Osnove Web dizajna i CMS-a, Grafički dizajn – I stepen: Osnovi grafičkog dizajna, Grafički dizajn – II stepen InDesign, višestranični prelom, Autodesk 3ds MAX – 3d modeliranje, AutoCAD – osnovne i napredne tehnike 2D grafike, Osnove BIM-A – Autodesk Revit, SolidWorks – 3d dizajn proizvoda i objekata).

U okviru Sporazuma CPE će organizovati dvadeset jednodnevnih radionica iz oblasti biznisa, engleskog i njemačkog jezika za učenike i studente, kao i osigurati besplatno testiranje za određivanje nivoa poznavanja stranih jezika po evropskom referentnom okviru. Implementacijom navedenog Sporazuma doprinijet će se i podizanju svijesti o neophodnosti cjeloživotnog učenja i stručnog usavršavanja, podizanju svijesti o važnosti razvoja i usklađivanja vlastitih kompetencija sa potrebama tržišta rada, razvoju poduzetničkih vještina, razvoju liderskih vještina i preuzimanju i dodjeljivanju odgovornosti, prevazilaženju straha od poduzetničkog rizika, razvoju komunikacijskih i prezentacijskih vještina te motivaciji mladih ljudi da se bave poduzetništvom.

"Želja nam je kroz motivacijske radionice ohrabriti i motivisati mlade ljude u školama i fakultetima da krenu putem poduzetništva. Predavanja će voditi vlasnici i direktori uspješnih malih i srednjih firmi sa TK, koji su svoj posao izgradili od nule. Oni će učenicima i studentima ispričati svoje životne i poslovne priče te na koji način se može uspjeti u BiH" , izjavio je Dževad Duraković, direktor Centra za poslovnu edukaciju.

Nakon potpisivanja Sporazuma premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je studentu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Ammaru Mešiću, studentici Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Aneli Mujić, te učenicima Mješovite srednje mašinske škole Tuzla i Srednje medicinske škole Tuzla Dini Paščanoviću i Erminu Kukiću uručio poklon vaučere za kursu po njihovom izboru u Centru za poslovnu edukaciju. Preostalih 19 kurseva za ovu godinu će biti podijeljeni u narednim mjesecima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odobravate li ekspanziju stanogradnje u Sarajevu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: