Deset godina rada
0

Čengić: 1.300 poslodavaca zapošljava 180.000 radnika

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) danas je na svečanosti u Sarajevu obilježilo desetogodišnjicu postojanja i rada.

Grupa uglednih poslodavaca formirala je ovo udruženje, čija je misija da kroz tripartitni dijalog sa vladom i sindikatima aktivno učestvuju u kreiranju zakonodavne regulative, radi stvaranja uslova za poboljšanje i razvoj poslovnog okruženja u Federaciji BiH.

"U proteklih deset godina Udruženje je bilo izuzetno angažirano, mobilno i kreativno i u potpunosti ostalo dosljedno svojoj misiji. Danas predstavlja snažan i neovisan glas poslodavaca i poduzetnika sa oko 1.300 članova koji zapošljavaju više od 180.000 radnika", istakao je predsjednik UPFBiH Safudin Čengić.

Po njegovim riječima, Udruženje je u tom periodu napravilo značajne pomake u domenu promocije poduzetništva, stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, kao i akativnog zastupanja interesa poslodavaca.

"U narednom periodu je neophodno da, u saradnji sa organima vlasti, partnerima i sličnim udruženjima , privrednim komorama i sindikatima, pokrenemo procese kojima će se, među ostalim, osigurati redefiniranje politike doprinosa i poreza iz i na plaće s ciljem njihovog apsolutnog i relativnog smanjenja, postizanje konkurentnosti poreznog sistema, proširenje porezne osnovice brzim i efikasnim prodorom u brojna područja sive ekonomije, kao i efikasnije i brže vođenje sudskih procesa vezanih za privredne predmete", dodao je Čengić.

Udruženju poslodavaca, ovom prilikom, čestitke su uputili predstavnici zakonodave i izvršne vlasti u Federaciji BiH, sindikata, privrednih komora, nevladinog sektora i drugi.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Erdal Trhulj izjavio je da je Vlada u zadnjih godinu ipo do dvije pokušala da bude iskren partner sindikatu i poslodavcima.

"U svakoj zemlji u kojoj je kriza sa poslom, plaćama, sigurno je teško naći balans između sve tri strane. Međutim, Vlada je pokušala da riješi te osnovne socijalne probleme u saradnji sa sindikom i poslodavcima i mislim da smo uspjeli napraviti taj balans", kazao je Trhulj.

Najbolji pokazatelj toga, po njegovim riječima, jeste čitav set zakona koji treba da uredi oblast privrede, gdje sindikati i poslodavci imaju interesa. U izradi tih zakonskih rješenja, kako je dodao Trhulj, imali su veliku pomoć socijalnih partnera.

"Sindikatu odgovara jako Udruženje poslodavaca da bi zajednički svi socijalni partneri mogli donositi kompetentne odluke od krucijalnog značaja za ukupnu zajednicu. Također, bez jakih poslodavaca nema ni pokretanja firmi, kao ni otvaranja novih radnih mjesta", izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, napominjući da zadovoljan radnik donosi najbolji profit.

Poslodavci podstiču ulaganje u obrazovanje čime će se osigurati odgovarajući kadrovi u budućnosti i u tom smislu UPFBiH aktivno radi na razvijanju korporativne filantropije - sa svojim članovima pokrenuta je inicijativa podrške Udruženju obrazovanje gradi BiH kojem je dodjeljeno 10.000 KM.

Svačanost je bila prilika da se na jednom mjestu opkupe oni koji su prije deset godina stvarali Udruženje, a najzaslužnijima uručene su zahvalnice i priznanja.