biznis
0

Čelnici firme Tara-Drina u Vladi Federacije BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, sastali su se danas sa predstavnicima kompanije „Tara- Drina“.

Gosti, prevođeni predsjednikom ove kompanije u BiH, Josephom Vijay Kumarom, izrazili su interes za istraživanja na nekoliko lokacija u FBiH, za koje predstavnici ove kompanije smatraju da leže na naftnim poljima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

Premijer Branković je kazao kako je nadležnost u ovim poslovima data Energoinvestu d.d., ali da ta kompanija nije u mogućnosti da to samostalno obavlja. Stoga je predložio da po modelu partnerskog odnosa „Tara- Drina“ i Energoinvest zaključe ugovor kako bi zajednički radili na tim istraživanjima.

Istakao je i problem nadležnosti kada su u pitanju lokacije za koje su se interesirali gosti, te dodao da Vlada Federacije BiH ne može u ovom trenutku odlučivati o dodjeli koncesiji.

Predstavnici ove kompanije posebno su zainteresirani za istraživanja na područjima Tuzle, Stoca i Livna, i tvrde da imaju tim koji je odmah spreman da počne sa istraživačkim radovima. Istakli su da je riječ o dugoročnom projektu, i smatraju da na tim lokacijama ima dovoljno zaliha nafte da se zadovolje lokalne potrebe, pa da se čak u perskpektivi, ona i izvozi.

Premijer Branković je na kraju zaključio da su se domaće kompanije do sada posebno istakle u gradnji hidro i termoelektrana, ali da će istraživanja u tom domenu, s obzirom da se sa ovim prvi put susreću na ozbiljniji način, biti pravi izazov kako za njih, tako i za strane kompanije koje se iskazale interes da dođu u BiH i da vrše istraživanja.