{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čelik se u okolini Zenice proizvodio i 300 godina p.n.e?

F
19.12.2008. u 17:10
0
26
Čelik se u okolini Zenice proizvodio i 300 godina p.n.e?
0
Čelik se u okolini Zenice proizvodio i 300 godina p.n.e?
ArcelorMittal
Grupa stručnjaka, bivših i sadašnjih uposlenika Željezare Zenica, odnosno ArcelorMittal Zenica danas je prezentirala svoje teze o najstarijoj proizvodnji čelika koja se, prema njihovom mišljenju odvijala na mjestu današnjeg sela Mošćanica, udaljenog 11 kilometara od centra Zenice.
Safet Mulabegović, inženjer metalurgije u penziji, tvrdi da je prije 30 godina na parceli koja je u vlasništvu Mehmedalije Čička, otkrio tragove rane metalurgije.

"Sredinom 2008. godine angažovao sam Senada Durana da mi pomogne i daljim istraživanjima. U referentnim laboratorijama uradili smo analize pronađenih komada troske i na osnovu svih dokaza vjerujemo da se na ovom području odvijala primitivna proizvodnja čelika kroz dugi niz istorijskih perioda od antičkih do srednjovjekovnih“, izjavio je danas Mulabegović.

Kao mogući vremenski period u kojem se na Mošćanici odvijala proizvodnja čelika, Mulabegović, Duran i prof. dr. Muhamed Pašić navode period od 300 godina p.n.e. do 300 godina nove ere.

Ova grupa stručnjaka svoja stajališta temelji i na osnovu toponima mjesta bliskih nalazištu, kao i ranije otkrivenim tragovima života iz antičkog doba.

"Iako danas tu nema nikakvih Pušina ili Kovačića, dugi niz godina postoje toponimi koji upućuju da se radi o mjestima gdje se topila ruda i željezo prerađivalo“, istakao je Duran.

Aktivnosti na istraživanju ovog mjesta trebala bi biti nastavljena i u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: