biznis
2

Ćelam: U FBiH 329.509 osoba ima dionice

FENA
Hasan Ćelam
Hasan Ćelam
Tržište kapitala još je u fazi tranzicije, nije dovoljno razvijeno. Uzroci tome su mali obim prometa, nedostatak investitora na tržištu, nedovoljna javna ponuda vrijednosnih papira, zastoj procesa privatizacije, podijeljenost tržišta na entitete, izjavio je predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam.

Po njegovim riječima, ponuda tržišnog materijala i vrijednosnih papira je ograničena na dionice privrednih društava, na državne obveznice, odnosno obveznice FBiH koje su emitovane po osnovu unutrašnjeg duga i stare devizne štednje.

"Emisije novih vrijednosnih papira, posebno emisije javnom ponudom dionica u svrhu finansiranja novih projekata, poslovanja i razvoja dioničkih društava, još su rijetke. U registru emitenata vrijednosnih papira upisano je 615 emitenata, od toga 577 privrednih društava i 38 banaka i osiguravajućih društava", kazao je Ćelam.

Registrovano je 11 društava za upravljanje fondovima, 11 zatvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom i šest otvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom. Broj vlasnika vrijednosnih papira pravnih i fizičkih lica registrovanih u Registru vrijednosnih papira u FBiH na dan 31.12. 2015. godine je 334.429. Domaćih je vlasnika 329.509, a stranih fizičkih i pravnih lica 4.920.

"Osnovni problem na tržištu vrijednosnih papira je ograničena ponuda različitih vrsta vrijednosnih papira, nedovoljan interes investitora i nelikvidnost. Prodaja državnog kapitala putem berze, koja se najavljuje od strane Vlade FBiH, pozitivno će uticati na povećanje likvidnosti tržišta i povećati interesovanje investitora", rekao je Ćelam za Start.