Milan Lovrić
0

CEFTA - zakon na štetu građana i izvoznika

FENA
Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA-a, koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, najviše će biti pogođeni bh. građani zbog povećanja cijena uvoznih roba, te izvozno orjentirane firme zbog kontramjera koje će uvesti susjedne zemlje, izjavio je Feni dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić.

Lovrić je istaknuo kako predstavnici Komore nisu sudjelovali u proceduri pripreme tog zakona, te dodao da je proces zaštite domaće proizvodnje nužan i dugoročan proces, ali da je navedeni zakon pogrešan način na koji se to pokušava učiniti.

Po njegovim riječima domaću proizvodnju treba zaštititi posebnim mjerama, prvenstveno subvencioniranja, dugoročno i transparentno, čime će se stvoriti povoljnija sirovinska baza domaćoj prerađivačkoj proizvodnji.

Lovrić ističe kako ni Sporazum o CEFTA-i ne preporuča mjere koje je BiH uvela navedenim zakonom, te da su predstavnike Vanjskotrgovinske komore BiH još ranije, prije stupanja na snagu zakona kojeg je usvojio Parlament BiH, na to upozoravali iz regionalnih privrednih komora.

On je naveo kako Sporazum o CEFTA-i jedino predviđa mjere zaštite domaće proizvodnje u slučajevima prekomjernog uvoza i dampinških cijena, te u bilateralnim pregovorima između zemalja članica CEFTA-e.