biznis
0

CBBiH zainteresirana za unapređenju bankarske supervizije

FENA
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) zainteresirana je za unapređenje bankarske supervizije i u vezi s tim obavlja konsultacije sa stručnjacima međunarodnih finansijskih institucija, saopćeno je u petak iz ove banke.

Posljednje aktivnosti, kako se ističe u saopćenju za javnost, usmjerene su na unapređenje postojećeg modela bankarske supervizije do donošenja konačne odluke o superviziji na državnom nivou.

Centralna banka također naglašava da je u toku realizacija programa Eurosistema o procjeni potreba CBBiH u okviru kojeg će eksperti Eurosistema obaviti i analizu bankarske supervizije.

Svrha je ove analize, kako se navodi, unapređenje aktivnosti CBBiH u oblasti koordinacije bankarske supervizije s entitetskim agencijama za bankarstvo.

Međutim, eksperti Eurosistema još nisu počeli analizu postojeće koordinacije bankarske supervizije u BiH te u tom smislu nisu definirane bilo kakve preporuke i prijedlozi.

"CBBiH već duže vrijeme ukazuje na potrebu uspostavljanja bankarske supervizije u skladu s međunarodnim standardima i spremna je razgovarati o različitim modelima supervizije. Istovremeno želi unaprijediti svoj dio aktivnosti dok se čeka na konačno rješenje", kaže se u saopćenju CBBiH.