biznis
0

CBBiH: Promjene zaštitnih obilježja na novčanicama od 50 i 100 KM

FENA
Od 1. maja u opticaju će se naći novčanice od 50 i 100 KM s izmijenjenim zaštitnim obilježjima u odnosu na izdanja novčanica ovog apoena iz 1998. i 2002., istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu u Centralnoj banci BiH.

Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić kazao je da se prva razlika ogleda u godini štampanja i potpisu guvernera. Naime, na novim novčanicama od 50 i 100 KM nalazi se potpis guvernera Kemala Kozarića. Kao godina štampanja navedena je 2007. koja se na licu novčanice nalazi ispod potpisa i riječi guverner.

Ostale razlike odnose se na zaštitne elemente novčanica. Vodeni znak se kao i kod prethodnih izdanja sastoji od stiliziranih inicijala CBBH u vertikalnom nizu, s tim da su kod novog izdanja prisutna samo po dva inicijala u latiničnom i ćiriličnom pismu naizmjenično (ukupno četiri) bez djelimičnih inicijala u vrhu i dnu novčanice kao što je bio slučaj kod izdanja iz 1998. i 2002. godine.

Zaštitna nit novčanica koja je kod ranijih izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu kod novog izdanja mjestimice izlazi na površinu novčanice. Kada se novčanica gleda prema svjetlu nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CBBH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom.

Na licu novčanice umjesto prikrivenog natpisa/oznake apoena sive boje nalazi se optički promjenljiv element u odgovarajućoj boji za oba apoena. Ovisno od ugla promatranja unutar elementa se može uočiti jedna ili više apoenskih oznaka broj 50 ili 100.

Nova serija novčanica je dobrog kvaliteta i osigurana je kvalitetna zaštita, istakao je stručni saradnik za vještačenje novčanica Moamer Halvadžija.

Sve promjene se odnose isključivo na lice novčanice, a promjene su identične i za dizajn novčanica Federacije BiH i za dizajn novčanica Republike Srpske, naglasio je Vladušić. Dodao je da je štampano po pet miliona komada novčanica od 50 i 100 KM.

Novo doštampavanje novčanica nema inflacioni efekat jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdata konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, naglašeno je.

Nove novačnice su stigle u trezor CBBiH i po odluci Upravnog odbora te banke bit će dostupne komerecijalnim banakama od 1. maja.

U opticaju ostaju i izdanja novčanica od 50 i 100 KM iz 1998. i 2002. godine, odnosno i ove novčanice ostaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.