{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CBBiH: Međubankarsko tržište žiralnog i gotovog novca od 22. januara

F
21.1.2008. u 11:25
0
0
CBBiH: Međubankarsko tržište žiralnog i gotovog novca od 22. januara
0
CBBiH: Međubankarsko tržište žiralnog i gotovog novca od 22. januara
U Bosni i Hercegovini će od sutra biti operativno elektronsko međubankarsko tržište žiralnog i gotovog novca, najavljeno je iz Centralne banke BiH (CBBiH).
Uspostavljanje međubankarskog tržišta žiralnog i gotovog novca u BiH omogućit će komercijalnim bankama efikasnije upravljanje likvidnim sredstvima i reduciranje rizika upravljanja gotovinom. Idejni projekt međubankarskog tržišta žiralnog i gotovog novca osmislila je Centralna banka BiH.

Zahvaljujući ovoj platformi, banke će svakodnevno dostavljati podatke o ponudi i potražnji gotovine i na međubankarskom tržištu trgovati u skladu s potrebama.

Komercijalne banke će između sebe moći vršiti pozajmljivanje sredstava, kupovati i prodavati devizna sredstva i domaću i stranu gotovinu. Poseban značaj ovog projekta je u tome što će biti smanjen fizički transport novca i uspostavljena sigurna, pouzdana i pristupačna komunikacija između komercijalnih banaka u BiH i CBBiH.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 270.000 KM, od čega je 100.000 KM osigurala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

CBBiH izražava zahvalnost USAID-u koji je i do sada finansijski pomagao čitav niz projekata koje je provela CBBiH. Posljednji projekt čiju je realizaciju finansijski pomogao USAID bio je Registar kredita pravnih i fizičkih osoba. Ova agencija već duže podržava razvoj bankarskog sektora u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: