biznis
0

Carmatovo vještačko srce donijelo novu nadu francuskoj ekonomiji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuskoj biomedicinskoj firmi Carmat vrijednost dionica porasla je više od 30 posto u ponedjeljak, nakon vijesti da su ljekari uspješno presadili vještačko srce ove kompanije 75-godišnjem muškarcu u Parizu.

To je donijelo nadu da će barem jedan sektor francuske ekonomije krenuti naprijed na svjetskoj sceni, s potencijalnim tržištem vrijednim milijarde eura za srca koja će koštati od 160.000 eura po operaciji, piše AFP.

Francuski list Le Monde pohvalio je operaciju kao prvu u svijetu te vrste, te naveo kako je ovako nešto bilo prijeko potrebno medicinskoj industriji u zemlji.

Operacija je obavljena u prošlu srijedu u bolnici Georges Pompidou u Parizu, a njeni su rezultati objavljeni u petak, kada je pacijent bio budan i razgovarao sa svojom porodicom.

Francuski predsjednik François Hollande je rekao da se Francuska može pohvaliti ovim izuzetnim dostignućem u službi ljudskog napretka.

Inače, umjetno srce nije novost, ali Carmatov uređaj se razlikuje po tome što ima za cilj da pacijentima da alternativu na duže vrijeme, a omogućava im da nastave gotovo normalan život. Uređaj se ugrađuje u prsa pacijenta, a sačinjen je od mekog "biomaterijala" te niza senzora koji oponašaju kontrakcije srca. Uz njega pacijent mora nositi pojas sa litijskim baterijama za napajanje srca.

Carmatov suosnivač Alain Carpentier, koji je vodio operaciju, proveo je 25 godina radeći na razvoju veštačkog srca, za koga kaže da može efikasno raditi do pet godina.

U Carmatu procjenjuju da je u Evropi i SAD-u potrebno 100.000 transplantacija srca, a njihove su dionice u odnosu na isti period prošle godine porasle za 52 posto.