biznis
0

Carlos Slim Helu najbogatiji čovjek na svijetu; Bill Gates drugi

Sarajevo-x.com
Meksički tajkun Carlos Slim Helu novi je najbogatiji čovjek na svijetu. Meksikanac je u utrci za najbogatijeg čovjeka na planeti preskočio Billa Gatesa, osnivača i vlasnika softverske kompanije Microsoft.

Kako je objavio meksički financijski web site Sentido Comun, a prenio AFP, meksički telekomski gigant Carlos Slim Helu postao je najbogatiji čovjek na svijetu zahvaljujući dobrim rezultatima njegove telekomunikacijske kompanije America Movil.

Ugledni američki magazin Forbes u aprilu je objavio Slimov skok na drugo mjesto najbogatijih ljudi na svijetu, kada je preskočio legendarnog američkog investittora Warrena Buffetta. Meksički financijski web site je objavio da je Slimovo bogatstvo od tada još više poraslo.

"Zahvaljujući porastu dionica kompanije America Movil od 26.5% u drugom kvartalu ove godine, Carlos Slim Helu, koji posjeduje 33% udjela u toj najvećoj latinoameričkoj mobilnoj kompaniji, bogatiji je od Billa Gatesa", objavio je Sentido Comun. "Slim sada ima devet milijardi dolara više od Gatesa".

Pored kompanije America Movil, 67-godišnji Carlos Slim kontroliše financijsku grupu INBURSA, maloprodajne i restoranske lance.