PROMO
347

CaDa Solucije postavlja nove izazove bh. kompanijama

Trend odlaska mladog i stručnog kadra iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU godinama je evidentan.

Brojne bh. firme suočavaju se sa problemom pronalska i zadržavanja radne snage. Međutim, u pogledu zadržavanja radne snage, među bh. kompanijama ima itekako svijetlih primjera. Ukoliko fokus usmjerite na zadovoljstvo radnika, smatraju iz sarajevske kompanije CaDa Solucije, brojne koristi će osjetiti i poslodavci i saradnici.

Početkom juna ova kompanija postala je i pionir u izuzetno vrijednom projektu. Za djecu svojih saradnika, u saradnji sa MarketMakers projektom, osnovali su igraonicu - kreativni centar zanimljivog naziva CaDa Kids Corner.

"S obzirom da naša kompanija ima preko 200 saradnika, a među njima jako puno roditelja malodobne djece, osjetili smo potrebu da im olakšamo brigu o djeci. Prije same realizacije projekta izvršili smo istraživanje unutar firme o potrebama roditelja za ovom vrstom usluge, što je naišlo na pozitivne reakcije", izjavila je Adela Hadžiomerović, voditeljica projekta CaDa Kids Corner.

"Većina bh. gradova nema dovoljnu ponudu usluga dnevne brige o djeci, što u znatnoj mjeri sprječava mnoge roditelje da aktivno učestvuju na tržištu rada. Kompanija CaDa Solucije je iskazala želju i spremnost da se uhvati u koštac s ovim problemom i pronađe adekvatno rješenje. Osnivanje igraonice za djecu u okviru kompanije je upravo jedan od načina aktiviranja roditelja, koji bi u suprotnom mnogo teže bili aktivni na tržištu, kako zbog logističkih, tako i finansijskih, izazova vezanih za osiguravanje dnevne brige o djeci. Međutim, kako bi se povećao broj kompanija koji će sprovoditi ovaj model rada, neophodno je da se ovakva usluga brige o djeci, onda kada je pružena od strane poslodavca, klasificira kao neoporeziva naknada koja nema karakter plate. U državi koja se suočava s visokom nezaposlenošću i dugim listama čekanja za vrtiće, neoporezivanje ove usluge bi znatno doprinijelo rješavanju ovih problema. MarketMakers je nedavno u saradnji sa Institutom za javne financije iz Zagreba započeo rad na studiji koja će procijeniti efekte ove potencijalne zakonske promjene, kakva je već u drugoj polovini 2019. godine uvedena u Hrvatskoj", ističe Daniel Nippard, tehnički direktor MarketMakers projekta.

Govoreći o koristima projekta, voditeljica projekta CaDa Kids Corner, navela je kako sada roditelji dolaze na posao na vrijeme, s obzirom da su djeca u istoj zgradi. Ne moraju ići u drugi dio grada da bi ostavili svoju djecu u vrtićima. Djeca su udaljena samo jedan sprat od njih, za sve "hitne" slučajeve oni su tu u vrlo kratkom periodu. Iako veći dio saradnika CaDa Solucije zbog COVID-19 još uvijek radne zadatke obavlja od kuće, njihovo oduševljenje i reakcije ne izostaju.

"Sada sa lahkoćom dolazim na posao. Kako se igraonica nalazi samo jedan sprat iznad radnog mjesta, svaku pauzu mogu iskoristiti da posjetim sina. I njemu to uveliko olakšava i osjeća se sigurnijim. Poseban je i osjećaj kada poslije posla ne morate žuriti i brinuti da li ćete stići na vrijeme do vrtića preuzeti dijete zbog gužve u saobraćaju. Također, sada imam i potpuni uvid koje se aktivnosti provode u kreativnom centru i aktivno pratim razvoj djeteta", nabrojala je samo neke od koristi saradnica Edina Džino.

Ponude igraonice su raznovrsne i za razne starosne skupine djece. Profesionalno i stručno osoblje igraonice se trudi da svako dijete uđe i izađe iz igraonice sa osmijehom.

"Kako smo pioniri u ovakvoj vrsti projekata unutar firme, u narednom periodu ispitivat ćemo potrebe djece i potrebe roditelja. U skladu s tim, naše stručno osoblje razvijat će nove komponente – edukativne, sportske, kreativne radionice, izlete, ljetne škole itd. Naravno da ćemo naša vrata otvoriti i za djecu van naše firme", kaže Hadžiomerović.

Ovo nije jedini projekt unutar kompanije CaDa Solucije koji olakšava svakodnevni život i rad njihovih saradnika. Tu su i prostorije za fitness, kafeterija, stoni tenis, sky bar, redovne timske aktivnosti i brojne druge pogodnosti.

"Dolaziti i odlaziti s osmijehom na posao naš je moto. Topla preporuka svim drugim kompanijama, ukoliko žele da njihovi saradnici budu zadovoljni i produktivni, jeste da im obezbijede dobre uslove za rad. Jedna od komponenti svakako je i mogućnost da budu blizu svoje djece, da znaju da su oni sigurni i da kreativno provode svoje vrijeme", poručuju iz CaDa Solucije, jedne od najvećih BPO kompanija koja svoje usluge nudi velikim njemačkim firmama.

Ovom prilikom CaDa Solucije i MarketMakers projekt podstiču i pozivaju druge poslodavce, koji su zainteresirani da istraže mogućnost uvođenja usluga dnevne brige o djeci za svoje uposlenike, da se jave na mail [email protected] kako bi dobili više informacija ili posjete web stranicu www.cada.ba/.