SAD
0

Bush traži pomoć od 700 milijardi dolara za oporavak ekonomije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dok se u američkom Kongresu još uvijek raspravlja o najboljem rješenju za tešku finansijsku krizu koja je zahvatila Sjedinjene Države, predsjednik George Bush se putem televizije direktno obratio naciji da objasni zašto Kongres treba da usvoji predloženi paket pomoći u iznosu od 700 milijardi dolara.

Upozorio je da će čitava američka ekonomija biti u opasnosti ukoliko Kongres ne odobri hitnu finansijsku pomoć u visini od 700 milijardi dolara.

"Znam da će mnogim članovima Kongresa biti teško da glasaju za predloženi paket mjera za pomoć ekonomiji. Shvatam frustracije odgovornih Amerikanaca koji na vrijeme isplaćuju rate na hipoteke, plaćaju poreze i nisu raspoloženi da plaćaju za ekscese Wall Streeta. Ali, uzimajući u obzir situaciju s kojom smo suočeni, neprihvatanje predloženog paketa bi te iste Amerikance dugoročno više koštalo", izjavio je američki predsjednik, javio je BBC.

Bush je rekao da je, kao republikanac, veliki pristalica slobodnog poduzetništva, ali da je očigledno da tržište ne funkcioniše.

Naglasio je da je potrebna odlučna akcija vlade da bi krediti ponovo potekli i da bi se privreda oporavila. U nastojanju da konsoliduje podršku paketu finansijske pomoći, Bush je pozvao oba predsjednička kandidata kao i lidere Kongresa na razgovore u Bijeloj kući.

Ostaje da se vidi koliko će govor predsjednika Busha uticati na raspoloženje u američkom Kongresu prema planu da se za rješavanje finansijske krize i stabilizaciju tržišta izdvoji 700 milijardi dolara.

U međuvremenu, republikanski predsjednički kandidat John McCain u srijedu je objavio da će prekinuti svoju kampanju kako bi mogao da se vrati u Washington da radi na rješavanju krize.

Rekao je da američki Kongres mora da se ujedini.

"Moramo da se okupimo kao Amerikanci, ne kao demokrate i republikanci i moramo da ostanemo jedinstveni dok se ova kriza ne riješi. Naložio sam organizatorima moje izborne kampanje da rade sa taborom Baracka Obame i s komisijom za predsjedničke debate da se debata zakazana za slijedeći petak odgodi dok se ne dogovorimo oko načina da se finansijska kriza riješi. Uvjeren sam da ćemo do otvaranja berzi u ponedeljak postići konsenzus oko zakonodavnih mjera koje će stabilizovati finansijska tržišta, zaštiti poreske obveznike i zaslužiti povjerenje američkog naroda", kazao je McCain.

Kandidat Demokratske stranke Barack Obama odbacio je prijedlog McCaina da se njihova debata zakazana za petak odgodi.

Istakao je da je sada potrebnije nego ikad da Amerikanci čuju stavove dva predsjednička kandidata.

Istovremeno, naglasio je da je sada vrijeme za jedinstvo.

"Postoji vrijeme za politiku i postoji vrijeme kada se treba dići iznad politike i raditi ono što je zemlji potrebno. Sada je takvo vrijeme. Mislim da niko od nas ne voli da rizikuje novac poreznih obveznika, ali ako ništa ne preduzmemo rizikujemo potencijalnu ekonomsku katastrofu, a to sebi ne možemo da dozvolimo. Bez obzira kako je sve ovo počelo, nije više riječ o problemu demokrata ili republikanaca. Ovo je američki problem i potrebno mu je američko rješenje."

Šta o svemu ovome misle obični Amerikanci, ljudi koji će na kraju krajeva iz svojih džepova platiti vladine spasilačke inicijative?

Michael Dimock, jedan od direktora nezavisnog istraživačkog centra Pew, kaže da je njihova anketa pokazala da većina Amerikanaca misli da treba uložiti novac u stabilizaciju tržišta, ali da potpuno ne shvata kakve to mjere vlada predlaže.

"Oko 60 posto ispitanika nam je reklo da pažljivo prate razvoj događaja, ali samo je četvrtina kazala da razumije u čemu je stvar. Oni vide da postoji problem i žele da se nešto preduzme da bi se on rješio. Međutim, nije im potpuno jasno šta", kazao je.

Povodom obraćanja predsjednika Buša naciji, Dimock kaže da se postavlja pitanje koliko je Amerikancima više bitno šta on kaže i da ih više interesuje šta će preduzeti slijedeći američki predsjednik.

Kada su dva predsjednička kandidata - John McCain i Barack Obama - u pitanju, on misli da Obama ima određenu prednost kada je riječ o rješavanju aktuelne finansijske krize.

"Kada smo pitali ljude ko bi bolje vodio ekonomiju i ko bi uspješnije riješio aktuelnu krizu, pokazalo se da Obama ima određenu prednost, naročito među neopredjeljenim glasačima koji su obično kritički raspoloženi na dan izbora. Mislim da je McCain zato pokušao da preuzme inicijativu i da ponovo uspostavi nekakvu ravnotežu između njega i Obame", kazao je.

Dimock kaže i da njihove ankete i ispitivanja koja su druge organizacije sprovele pokazuju da su američki građani zabrinutiji nego što su bili ikada od početka devedesetih godina.

Vide da stvari ne stoje dobro, brine ih pravac u kojem se zemlja kreće i pitaju se da li je ona u stanju da prevaziđe aktuelne probleme.