{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush "srušio" S&P indeks za 35 posto, Clinton utrostručio

F
FENA
18.1.2009. u 19:30
0
0
Bush "srušio" S&P indeks za 35 posto, Clinton utrostručio
0
Bush "srušio" S&P indeks za 35 posto, Clinton utrostručio
Foto: AP
Prošli petak bio je zadnji dan trgovanja na Wall Streetu za predsjedničkog mandata Georgea W. Busha. Od 2001. godine, kada je Bush ušao u Bijelu kuću, S&P indeks izgubio je više od 35 posto, što znači da su u tom razdoblju dionice na vrijednosti izgubile više od 4.600 milijardi dolara.
Za vladavine Bushova prethodnika, Williama Clintona, S&P indeks gotovo se utrostručio, što znači da su dionice dobile na vrijednosti više od 9.000 milijardi dolara.

Bush je prvi predsjednik od vladavine Richarda Nixona za čijeg je mandata vrijednost dionica pala.

Na svjetskim su bErzama prošle sedmice cijene dionica snažno pale jer se ulagači plaše novih gubitaka banaka, ali i pogoršanja uvjeta poslovanja, na što ukazuju upozorenja brojnih kompanija.

U proteklih sedmicu dana na Wall Streetu je Dow Jones indeks potonuo 5,6 posto, na 8.281 bod. S&P 500 indeks pao je, pak, 5,9 posto, na 850 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 3,02 posto, zaronivši na 1.529 bodova.

U fokusu ulagača bio je prošle sedmice bankarski sektor, posebno Citigroup, nakon vijesti da ta, nekada najveća banka u svijetu a sada treća po veličini u SAD-u, prodaje Morgan Stanleyju svoj brokerski odjel.

Citigroup je u proteklom kvartalu ostvario gubitak od 8,29 milijardi dolara, pa mu je potrebna gotovina kako bi poboljšao bilancu. Uz to, kako bi se izvukao iz krize, Citigroup je najavio i podjelu u dvije kompanije.

Da američki finansijski sustav nije još sasvim saniran, pokazuje i podatak da je Bank of America, najveća američka banka, u posljednjem lanjskom tromjesečju poslovala s gubitkom od 1,79 milijardi dolara, što je njezin prvi gubitak nakon 17 godina, i to bez gubitka Merrill Lyncha.

Kako bi BoA dovršila proces preuzimanja Merrill Lyncha, američke vlasti odobrile su joj pomoć u iznosu od 20 milijardi dolara svježeg kapitala i jamstva za gubitke na lošim potraživanjima koje je preuzela s kupnjom Merrill Lyncha.

Usprkos pomoći vlade bankama, ulagači su zabrinuti za finansijski sektor. Situacija ne kreditnom tržištu nije još sasvim normalizirana, a recesija je zahvatila najveća svjetska gospodarstva, pa je osnovno pitanje hoće li bankama trebati svježi kapital i gdje će ga pronaći, kažu analitičari.

"Na tržištu vlada velika nesigurnost u pitanju koliko će duboka biti recesija i da li će uslijediti druga runda otpisivanja nenaplativih potraživanja banaka", kaže Lincoln Anderson, direktor tvrtke LPL Financial.

I evropski bankarski sektor trpi od daljnjih posljedica kreditne krize. Tako je prošle sedmice Deutsche banka izvijestila o gubitku većem od šest milijardi dolara u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok će britanska HSBC banka, najveća u Evropi, morati drastično smanjiti dividendu i potražiti 30 milijardi dolara svježeg kapitala kako bi pokrila "propuh" u bilancama.

Ulagače su zabrinuli i novi loši makroekonomski podaci, koji ukazuju na produbljivanje recesije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Tako je, naprimjer, u SAD-u u decembru, ključnom potrošačkom mjesecu s obzirom na blagdane, promet u trgovini na malo pao 2,7 posto, što je dvostruko više nego što su analitičari očekivali. To je izazvalo pad cijena dionica trgovačkih lanaca, pa je S&P indeks tog sektora samo u jednom danu potonuo 3,6 posto.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što je sezona objave poslovnih rezultata kompanija počela loše. Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o većem kvartalnom gubitku nego što se očekivalo i najavio otpuštanja.

"Profiti pokreću tržište kapitala, pa je jasno da želimo vidjeti da li iko ima ikakvu dobit. No, iz kompanija stižu samo upozorenja o padu dobiti, pa možemo očekivati još bujicu upozorenja o pogoršanju poslovnih uvjeta. Stoga na tržištu vlada oprez na početku sezone objave poslovnih rezultata i tako će vjerojatno ostati još nekoliko sedmica", kaže Frank Lesh, analitičar u tvrtki FuturePath Trading.

S obzirom na jačanje recesijskih pritisaka u svijetu, analitičari su smanjili svoje prognoze poslovnih rezultata. Tako procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, u proteklom kvartalu poslovalo s 15,1 posto manjom dobiti nego godinu dana prije, što bi bio već šesti kvartal zaredom kako profiti kompanija padaju.

I na evropskim su berzama prošle sedmice cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 6,8 posto, na 4.147 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze izgubio 8,8 posto, zaronivši na 4.366 bodova.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle sedmice pao 6,9 posto, na 8.230 bodova, prenio je Business.hr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: