biznis
0

Bush pozvao na usvajanje specijalnog paketa ekonomskih mjera

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je pozvao na usvajanje specijalnog paketa mjera vrijednih milijarde dolara kako bi se izbjegao pad u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

On je izjavio da će paket poticaja ekonomskog rasta biti dovoljno velik da stvori "veliku i dinamičnu" američku ekonomiju.

Bush je izjavio kako paket mora uključivati porezne poticaje za američke biznise i direktno poresko olakšanje za američki narod, javio je BBC.

Paket bi ukupno trebao iznositi jedan posto bruto domaćeg proizvoda, ili oko 145 milijardi dolara, saopćila je Bijela kuća.

"Kako bismo održali rast naše ekonomije i stvorili radna mjesta, Kongres i naša administracija trebali bi zajednički raditi na usvajanju paketa ekonomskog rasta što je skorije moguće", kazao je.

Američki predsjednik izjavio je kako očekuje da će ekonomija nastaviti s rastom, ali sporijim tempom nego ranijih godina.

Nevolje na američkom tržištu nekretnina i problemi na finansijskim tržištima izazvali su strahovanja od ozbiljnog ekonomskog pada, dok neki ekonomisti govore o riziku od recesije.

Bushova administracija već je objavila mjere kako bi pomogla vlasnicima kuća koji se bore da otplate hipoteke na svoje kuće.

"Porezni poticaji za biznise pomogli bi im da čine nova ulaganja i stvaraju nova radna mjesta, omogućujući Amerikancima da uštede više novca i povećaju potrošnju", kazao je.

Neki poslasnici i zvaničnici insistiraju na povratu poreza od najmanje 300 dolara po poreskom obvezniku, dok neki traže čak i 800 dolara po osobi i 1.600 dolara po porodici.