{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Busek: Ekonomski razvoj Balkana natprosječan

F
2.4.2008. u 12:24
0
0
Busek: Ekonomski razvoj Balkana natprosječan
0
Busek: Ekonomski razvoj Balkana natprosječan
Financial Times u srijedu u dodatku o istočnoevropskoj ekonomiji objavljuje tekst posvećen Balkanu autora Erharda Buseka, specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.
Iako su naslovi sa Balkana često veoma zabrinjavajući, piše Busek, u regionu je posljednjih godina ekonomski razvoj natprosječan, a trgovina, investicije i zarade u porastu, navodi Busek.

Uprkos političkim i drugim izazovima, Balkan ostaje dobro područje za ulaganja, a poslovni svijet sa Zapada trebalo bi da prepozna svoju ulogu u njegovom daljnjem napretku.

Promjena finansijske regulative u svim zemljama regiona, pa i u Srbiji - u nadi da će se u budućnosti priključiti Evropskoj uniji - svakako je pozitivan znak, ali je na bogatim kompanijama sa Zapada sada odgovornost da osiguraju da ti zakoni ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru i da pomognu njihovu primjenu u praksi.

Dakle, ocjenjuje list, potrebno je povećanje direktnih investicija Zapada, koje bi ovom području omogućile daljnji razvoj infrastrukture i održavanje opšteg ekonomskog rasta - koji će, u budućnosti, biti od koristi i ostatku Evrope, ocjenjuje Erhard Busek u članku koji prenosi Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: