biznis
359

Burch univerzitet otvorio prvi studentski poslovni inkubator

Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poslovni inkubator je jedinstven projekat u Bosni i Hercegovini kojim Burch Univerzitet istupa ispred ostalih, čineći veliki i odlučan korak ka rješavanju gorućeg problema zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini.

Univerzitet je u saradnji s kompanijom Inside by Ećo u sklopu BBC-a upriličio ceremoniju otvaranja prvog, StartUp inkubatora za student u Bosni i Hercegovini.

Burch&Inside StartUp inkubator će funkcionisati u sklopu Burch Business Center (BBC) platforme čija je svrha uvezivanje univerziteta sa poslovnim sektorom. Time će se svim studentima koji pokrenu vlastitu firmu omogućiti besplatan poslovni prostor na period od jedne godine, koji uključuje kancelarije, konferencijsku salu, salu za sastanke, lounge bar, fitness centar, te druge pogodnosti. Također, sve firme će imati priliku za besplatno mentorstvo od strane nastavnog osoblja i pristup preko 50 kompanija članica Burch Business Centra.

"BURCH univerzitet pokrenuo je Burch Business Center platformu s ciljem jačanja saradnje Univerziteta sa poslovnom zajednicom, kako bi se između ostalog obezbijedila potrebna infrastruktura za razvoj studentskih Startup projekata, obezbijedila podrška studentskim Startup projektima kroz mentorstvo i savjetovanje, te kreirala mogućnost povezivanja Startup firmi sa firmama članicama Burch Business Centra, te ostvarila poslovna saradnja", kazao je Nedim Čelebić, direktor Burch Business Centera.

"Drago mi je da smo danas tu, kako isred našeg portal tako i lično. Otvaranje Inkubatora od velikog je značaja za mlade ljude u Bosni i Hercegovini i mi smo ti koji treba da ih podrže i usmjere. Mislim da je ovo odličan projekat i prilika da u tome uspijemo", rekla je Azra Atagić-Ćatović, direktorica Akta.ba portala.

Šef katedre za finansije i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Sead Kreso istakao je kako je ovo veliki korak za Burch ali i primjer svim drugim univerzitetima kako motivisati mlade ljude da ostanu u Bosni i Hercegovini i kako im pomoći u realizaciji njihovih ideja.

"Lično sam svjedok progresa Burch univerziteta, što me posebno raduje i čime se ponosim. Drago mi je da je cilj samog projekta ostvaren i da će mladi ljudi moći iskoristiti ovu ideju koja bi trebala da bude primjer svim univerzitetima", rekao je Kreso.

Osnivanje poslovnog inkubatora je prvi korak ka postizanju vizije izvrsnosti u poduzetništvu i inovacijama, te doprinos razvoju bh. ekonomije i privrede kreiranjem novih radnih mjesta kroz projekte koji se realizuju u inkubatoru.