Mustafa Mujezinović
0

"Budžetskim korisnicima plate će biti smanjene"

FENA
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je danas u Sarajevu da će u Federaciji BiH sigurno doći do smanjenja izdvajanja iz federalnog budžeta za plate budžetskim korisnicima.

On je to kazao tokom sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u kojem je između ostalog aktuelno pitanje rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.

Usvajanje rebalansa je uslov za preuzimanje s računa Centralne banke BiH već uplaćene prve tranše novca od stand-by aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kao što je poznato, MMF-ov kriterij su uštede u javnoj potrošnji u BiH, a time i u Federaciji BiH, a jedna od mjera koju u tom smislu najavljuje Federalna vlada jeste zakon na osnovu kojeg za 10 posto treba umanjiti budžetska izdvajanja za plate.

Kako su uštede, odnosno budžetski rebalans te preuzimanje prve tranše MMF-a u neraskidivoj vezi, premijer Mujezinović je danas, odgovarajući na novinarska pitanja tokom pauze u zasjedanju Predstavničkog doma, pomalo izrevoltiran komentarima da do smanjenja davanja za plate administraciji neće doći, rekao: "Oni koji se nadaju da će sve ovo pasti i da im se neće smanjiti plate, nisu u pravu. Recite im da hoće!"

Mujezinović je zvaničnik koji je više puta dosad kazao, a ponovio i danas, da je stand-by aranžman s MMF-om spasonosno rješenje za trenutne finansijske poteškoće Federacije BiH, a uštede u javnoj potrošnji su "uslov svih uslova" za njegovu provedbu.

Slične stavove iznosio je i dopremijer i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.

On je povodom aktuelnog pitanja budžetskog rebalansa koji će Predstavnički dom razmatrati vjerovatno sutra, za danas poslijepodne u sjedištu Vlade u Sarajevu najavio sastanak s kantonalnim premijerima i ministrima finansija.

Povod je raspodjela budžetskog novca kantonima kao nižim nivoima vlasti (na osnovu rebalansa), a ukupna cifra predviđena za te namjene je 106 miliona KM.

Pošto su iz nekih kantona, posebno iz Unsko-sanskog, reagovali u smislu da je 2,5 miliona KM predviđenih za njihovo područje neuporedivo malo i nepravedno u odnosu na 49 miliona namijenjenih Kantonu Sarajevo, naprimjer, Bevanda ne isključuje mogućnost da unutar ovih 106 miliona bude i naknadne preraspodjele novca.