Vjekoslav Bevanda
0

'Budžet Federacije je u krizi i to nije ništa novo'

FENA
"Budžet Federacije jeste u krizi i to nije ništa novo", izjavio je danas u Sarajevu federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

On je tim riječima odgovorio na pitanje: "Šta je s federalnim budžetom?", koje mu je postavio poslanik SDPBiH Damir Mašić, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Mašić je još napomenuo da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović javno ustvrdio da će u Federaciji neminovno za četiri - pet mjeseci nastupiti finansijski kolaps.

Obrazlažući za skupštinskom govornicom finansijsko stanje Federacije ministar Bevanda je kazao da treba raščistiti obaveze iz prošle godine na osnovu kojih je, po njegovim riječima, manjak prihoda (u odnosu na planirano) bio 510 miliona KM, a stvarni deficit 280 miliona KM.

Potom, po završnom računu za prva tri-četiri mjeseca 2009., vjerovatno u aprilu rebalansom treba utvrditi ovogodišnji budžet u manjem iznosu nego što je odobren početkom godine. Budžet, zapravo, treba da bude sveden u realne okvire, kazao je Bevanda, ne precizirajući koliko se umanjenje predviđa.

Njegov stav koji je više puta iznosio javno jeste da su problemi u primjeni budžeta nastajali njegovim nerealnim donošenjem uprkos negativnim mišljenjima o tome iz resornog ministarstva.

Govoreći dalje o potrebi raščišćavanja prošlogodišnjih obaveza, Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je protekle sedmice dogovorena deblokada između 110 i 120 miliona KM za Federaciju (iznos je varijabilan, jer su u pitanju strane valute) od sredstava po osnovu sukcesije imovine bivše Jugoslavije.

"Drugi dio priče jest što smo pokrenuli proceduru da, također, na legalan način stavimo i zlato u funkciju. Ne želimo zlato prodavati nigdje vani, nego, prema tečaju u trenutku preuzimanja, nama će Centralna banka isplatiti nadoknadu za to zlato i ono će ostati u vlasništvu BiH", izjavio je Bevanda.

"I dalje tragamo za zaostatkom i mogućnostima da završimo prošlu godinu jer bismo bili suočeni sa sudskim tužbama i dodatnim troškovima", poručio je ministar finansija.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.