biznis
1

Brza cesta Sarajevo-Beograd: Bira se između osam ruta, konačna odluka nakon sastanka s investitorima

Piše: A. Z.
Ismir Jusko i Neđo Trninić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Resorna ministarstva i entitetske autoceste u BiH predložili su osam potencijalnih ruta kojima bi mogla prolaziti brza cesta Sarajevo-Beograd, a konačna odluka o izboru rute bit će donesena nakon sastanka s investitorom u Turskoj, potvrdio je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko nakon razgovora s ministrom saobraćaja i veza RS-a NeđomTrninićem i direktorima entitetskih preduzeća Autoceste FBiH i Autoputevi RS.

"Usaglasili smo se da je projekt strateški bitan i za BiH i Srbiju, napravili smo niz koraka koje trebamo uraditi. Moramo znati koliko novca će biti uloženo, nijedan od prijedloga nije favorizovan i moramo voditi računa koji je plan Srbije pa da se konektujemo na tu rutu. Najkasnije za mjesec dana ćemo imati sastanak s investitorom da znamo šta nudi, a odmah na drugom sastanku ćemo definisati rutu i sve ono što će biti fokus interesovanja. Od bh. parlamentarca smo dobili prijedlog da ruta ide preko Bijeljine, druga bi išla od Bijeljine prema Doboju, treća sredinom prema Milićima. Onda imamo prijedlog od Vardišta prema Sokocu, Palama, Goraždu i Ustiprači. Suzit ćemo krug i izabrati najbolju rutu, ali ključno je da predstavnici Srbije budu na narednom sastanku", kazao je Jusko.

Ministar je istakao da je istočni dio BiH prilično siromašan i da je cestovna infrastruktura loša, a ovaj putni pravac bi omogućio ljudima da ostvare komunikaciju i s Koridorom 5C i sa zemljama s kojima je Srbija povezana.

"Svi prijedlozi su ravnopravni. Stav RS-a je da zastupamo viđenja koja su trenutno u našim dokumentima, to su Prostorni plan RS i Strategija RS, koja je sastavni dio Strategije BiH. Naravno, moguća su eventualna odstupanja. Razmatrali smo nekoliko varijanti, najbliža je veza između Sarajeva i Vardišta, a dalje ide kroz Srbiju", kazao je ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić.

Jusko je naveo da će, zahvaljujući ovoj cesti, BiH preko noći postati bogata i neprepoznatljiva.