biznis
0

Bruto domaći proizvod u BiH tri puta niži nego u Hrvatskoj

FENA
Bruto domaći proizvod (BDP) u BiH za 2006. u tekućim cijenama po proizvodnom pristupu iznosio je 19.105.885.000 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 12,87 posto, saopćio je danas na konferenciji za novinare direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

BDP po stanovniku iznosio je 4.969 KM. Međutim, BDP u BiH je, naprimjer, gotovo trostruko manji nego u susjednoj Hrvatskoj. Preračunato u dolare BDP u BiH po stanovniku iznosi 3.298 dolara, a u Hrvatskoj oko 9.600 dolara.

Po djelatnostima na nivou BiH, naveo je Milinović, 34,04 posto dodatne vrijednosti se stvara u proizvodnim djelatnostima (poljoprivreda, ribarstvo, rudarstvo, prerađivačka industrija, snabdijevanje električnom energijom i građevinarstvo), a 65,96 posto u uslužnim djelatnostima.

Milinović je, također, saopćio nove podatke vezano za indeks potrošačke korpe u BiH.

Glavni rezultat za 2006. jeste podatak da je inflacija u BiH iznosila 6,12 posto. Milinović je istaknuo da je tako visoka stopa inflacije najvećim dijelom uvođenjem PDV-a u januaru te godine.

Međutim, u martu ove godine mjesečna inflacija je iznosila 0,1 posto. Kako je kazao Milinović, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, bile su više za 0,1 posto, a u odnosu na decembar prošle godine su više za 0,7 posto.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena u februaru ove godine u području 13 zemalja eurozone bila je 1,8 posto, dok je na nivou EU-27 bila 2,1 posto. Najniža inflacija među zemljama EU u tom razdoblju bila je na Malti, 0,8 posto, dok je u BiH s 0,7 posto bila niža nego u bilo kojoj članici Evropske unije.

Milinović je, također, predstavio prvi tematski bilten Agencije za statistiku BiH posvećen kulturi i umjetnosti. Ovaj izvještaj pokriva period od 2000. do 2005. godine, a odnosi se na TV i radiostanice, biblioteke, pozorišta i kinematografiju.