biznis
0

Brodska Rafinerija počela proizvodnju bitumena

FENA
Rafinerija nafte Bosanski Brod počela je proizvodnju i isporuku industrijskog i putnog bitumena, a nakon puštanja u rad "postrojenja 42“ koje je remontovano u sklopu "nove linije“ prerade i u šta je uloženo oko 300 hiljada eura.

"Ovi proizvodi imaju karakter sezonskog proizvoda jer je njihovo korištenje vezano za građevinsku sezonu, odnosno proljetni i ljetni period“, izjavila je Feni Aleksandra Vukašinović, glasnogovornica Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Postrojenje omogućava dnevnu proizvodnju oko 450 tona bitumena. Prema planu rada brodske Rafinerije nafte za ovu godine bit će proizvedeno više od 100 hiljada tona.

Ovo postrojenje omogućava proizvodnju bitumena u nekoliko klasa, a koristit će se na domaćem tržištu, kao i na tržištu zemalja u okruženju.

U brodskoj Rafineriji prošle sedmice je završen remont "sekcije 35“ u koju je uloženo više od 1,5 miliona eura, a čime je omogućena kontinuirana proizvodnja eurodizela po kvalitetu "BAS EN 590“.

"Učešće sumpora u euro dizelu brodske Rrafinerije iznosi do 50 ppm, dok je na osnovu Odluke o kontroli kvaliteta naftnih tečnih goriva dozvoljen iznos do 350 ppm. Na ovaj način Rafinerija nafte Bosanski Brod je prešla sa proizvodnje D2 na proizvodnju dizela euro 4, dva i po mjeseca prije isteka rokova po Odluci o kontroli kvaliteta tečnih naftnih goriva. Prve količine euro 4 dizela iz Rafinerije sa 'sekcije 35' naći će se na pumpama u toku ove sedmice“, precizirala je glasnogovornica Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Nastavak aktivnosti Rafinerije nafte ide, dodala je, u pravcu realizacije ostalih ulaganja proisteklih iz obaveza iz privatizacionog ugovora.

Sljedeći projekti odnose sa na kompletnu rekonstrukciju i modernizacije "Nove linije“ prerade kroz uvođenje novih tehnologija koje omogućavaju ekološke stadarde u proizvodnji i čime će Rafinerija nafte preći na preradu tri miliona tona sirove nafte godišnje, uz kvalitet svih derivata u skladu sa važećim standardima EU.