biznis
0

Brodska rafinerija nafte počinje s radom u oktobru?

FENA
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu počet će sa radom, najvjerovatnije, u oktobru ove godine.

Ovo je rečeno nakon današnjeg sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika sa delegacijom ruskog „Zarubežnjefta“ i „Vnesheconombank“ Moskva (VEB banka), koju su predvoditi generalni direktor „Zarubežnjefta“ Nikolaj Brunič i prvi zamjenik predsjednika „VEB“ banke Anatoli Balo.

Najavljena su i ulaganja u banjalučki „Petrol“ kako bi se izvršila rekonstrukcija prodajnih mjesta, kao i postrojenja u brodskoj Rafineriji, a uslijedit će i razgovori oko davanja koncesije od strane RS-a za istraživanje nalazišta sirove naftne u RS-u „Zarubežnjeftu“.

Dodik je rekao da su otklonjeni određeni objektivni problemi i da novo rukovodstvo „Zarubežnjefta“ pokazuje spremnost kako bi se ubrzali svi elementi ugovora o prodaji naftne industrije RS-a ruskom kupcu.

Entitetski premijer je ponovio da Vlada stoji iza ugovora o prodaji naftne industrije RS-a i smatra da je on najbolji mogući aranžman koji se mogao postići kada je u pitanju brodska Rafinerija.

Dodik je dodao da je obaviješten da je od strane „VEB“ banke već odobrena određena finansijska podrška programu najavljenih rekonstrukcija u Rafineriji.

„Mislim da smo nakon određenih zastoja u punom zamahu realizacije svih elemenata ugovora o prodaji i javnost ne treba da sumnja u ovaj projekat“, dodao je predsjednik Vlade RS-a.

Generalni direktor „Zarubežnjefta“ Nikolaj Brunič kazao je da će se obaviti pregled stanja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, te se nada da neće biti smetnji da se u oktobru pusti u rad linija za preradu.

Brunič je dodao i da su danas obavili „teške“ razgovore sa predstavnicima sindikata rafinerija nafte i ulja u Bosanskom Brodu i u Modriči, te „Petrola“ i smatra de je postignut konsenzus o važnim pitanjima, što će uskoro biti definirano i konkretnim ugovorom sa sindikatima.

„Nećemo stati samo na ovom projektu i mislim da ćemo prihvatiti ponudu o istraživanjima nalazišta nafte u RS,“, rekao je Brunič.

Prvi zamjenik predsjednika „VEB“ banke, koja prati ovu investicuju „Zarubežnjefta“ u naftni sektor RS-a, Anatoli Balo potvrdio je da će dostaviti sve potrebne finansijske resurse koji su neophodni za realizaciju tog projekta.

Naveo je da je dosadašnje kašnjenje u realizaciji ugovora bilo uslovljeno promjenom statusa banke, te napomenuo da je ruski premijer na čelu nadzornog odbora „VEB“ banke koji je podržao projekt.

Predstavnici „Zarubežnjefta“ danas su posjetili banjalučki „Petrol“, a za sutra je najvljena i posjeta rafinerijama u Bosanskom Brodu i Modriči.